Ofta synonymt med Bordeaux-vinblandningar och Napa Valley, Cabernet Sauvignon finns över hela världen - inte en liten del på grund av dess uppskattade kombination av svarta fruktaromer, strukturella tanniner och frisk syra.
Detta är en av de mest kända druvsorterna för rödvin på jorden. Cabernet Sauvignon konkurreras endast av sin Bordeaux-stallkamrat Merlot, och dess motsvarande stjärna i Bourgogne, Pinot Noir. Från sitt ursprung i Bordeaux har den framgångsrikt spridit sig till nästan alla vinodlingsländer i världen.
Detta är nu den viktigaste druvsorten i många av de bästa vinregionerna i Nya världen, framför allt Napa Valley, Coonawarra och Maipo Valley. Var de än kommer ifrån verkar vinerna alltid uppvisa en handfull gemensamma karaktärsdrag. dessa är djup färg, hög tanninhalt, måttlig syra och aromer av svarta vinbär, tomatblad, mörka kryddor och cederträ. De tenderar att variera från medel- till fylliga.
Det finns två viktiga skäl till Cabernet Sauvignons uppgång till dominans. Det enklaste är att dess vinstockar är mycket anpassningsbara till olika jordtyper och klimat. Den odlas på så olika breddgrader som 50°N (Okanagan i Kanada) och 20°S (norra Argentina). Vingårdsjordar är lika olika som Pessac-Léognan-gruset och den järnrika terra rossa i Coonawarra. Sekundärt till detta, men lika viktigt, är att trots mångfalden av terroirer där vinstocken odlas, behåller vinerna en oefterhärmlig 'Cab'-karaktär. De bäst gjorda exemplen visar ofta nyanser.
Cabernet Sauvignon i världen
Det anses allmänt att de finaste exemplen av Cabernet Sauvignon-vin finns i Bordeaux och Kalifornien, en ståndpunkt som stöds av 'The 1976 Tasting' i Paris. De senaste två decennierna har dock sett en rad kvalitets-cabernets dykt upp från nya världens regioner som Maipo i Chile och Coonawarra i Australien.
Dessa vinner popularitet hos en allt bredare konsumentbas i takt med att världens mest prestigefyllda Cabernet Sauvignon-viner blir oöverkomligt dyra.
Sorten har nu tagit sig in i sådana etablerade och traditionella italienska namn som Chianti och Carmignano (om än begränsad till 15 procent av den tillåtna blandningen), ett bevis på att även de äldsta och mest traditionella vininstitutionerna nu inser värdet av denna mest kända druva.
Blandningspartners för Cabernet Sauvignon
Cabernets goda syra, tanniner och kraftfulla cassis-toner räcker långt i en blandning. Å andra sidan är det värt att nämna att dessa egenskaper kan göra svalare klimat Cabernet Sauvignon till en besvärlig kund i glaset.
Till viss del förklarar detta varför det ofta blandades i kallare regioner som Bordeaux, medan varmare klimat gjorde det möjligt för Cabernets kant att mjukas upp. Det kan ofta påträffas som ett ensortsvin i t.ex. Kalifornien och Australien.
Ändå har Cabernet Sauvignon ett stort antal gemensamma blandningspartners. Bortsett från den uppenbara Merlot och Cabernet Franc är de vanligaste av dessa Malbec, Petit Verdot och Carmenère (ingredienserna i en klassisk Bordeaux Blend) och Shiraz (i Australiens favoritblandning). I Spanien och Sydamerika är en Cabernet-Tempranillo-blandning nu vanligt.
Även de djärva Tannat-baserade vinerna från Madiran mjukas nu i allmänhet med Cabernet Sauvignon. Den påträffas också ofta i en blandning med Sangiovese i toskanska IGT och vid kusten i Bolgheri.
Cabernet Sauvignon i vingården
Cabernet Sauvignon är en kraftfull sort som ger en tät bladkrona och relativt höga druvutbyten, vilket ger vinproducenterna ett ganska öppet val mellan kvantitet och kvalitet. Noggrann vingårdsförvaltning är dock viktigt för att få ut det bästa ur frukten. Som en senblommande och sent mognad sort mognar Cabernet Sauvignon druvor långsamt. Detta kan också fungera för eller emot vinkvalitet; under en kall årstid eller i ett kallt klimat finns det en risk för att druvorna inte mognar fullt ut, medan den stadiga utvecklingstakten i de flesta andra förhållanden ger producenterna ett större urval av skördedatum.
Ursprung från Cabernet Sauvignon
DNA-profilering utförd i Kalifornien 1997 bekräftade att Cabernet Sauvignon är produkten av en naturlig genetisk korsning mellan viktiga Bordeaux-druvor Cabernet Franc och Sauvignon Blanc. De flesta vinmyndigheter är överens om att denna korsning endast skett under de senaste århundradena. Detta gör sortens globala berömmelse och dominans desto mer imponerande.
Cabernet Sauvignon synonymer
Bidure, Bouche, Bordo, Bouchet, Burdeos Tinto, Lafite, Vidure.
-
Björnstierne Antonsson - head sommelier & wine director
[besök vår partner vinlagring.se & utforska deras sortiment på vinkylar & vinkällarlösningar]