Dekantering kan vara till hjälp för vin från Bordeaux, Kalifornien eller Rhone samt vin från alla regioner. Men det kan också vara skadligt. Mycket av det bestäms lätt av årgång, producent, druvsort, ålder och vinets skick.

Det finns flera skolor när det kommer till dekantering av vin. Vissa människor dekanterar varje vin i timmar. Andra gillar att dekantera vin för att ta bort sediment och vissa smakare dekanterar i hopp om att vakna upp eller mjuka upp ett vin. Viner känns mjukare eftersom dekanteringen, som tillför syre till vinet, minskar känslan av de naturliga syror och polyfenoler som skapar tanninerna i vinet.

Dubbel dekantering

För att göra detta ännu mer intressant finns det dubbeldekantering! Vilken dekanteringsmetod som fungerar bäst beror på vinet och önskat resultat. Dekantering av vin fungerar på principen om 'The Brownian motion' som är baserad på kunskap om att den slumpmässiga rörelsen eller driften av partiklar suspenderade i en vätska (vin i detta fall) har en effekt på texturen och aromaterna i ett vin.

Dekantering genom att ta bort korken

Det händer väldigt lite bara man drar i korken. Med enkla fysiklagar är det verkan av dekanteringsvinet som gör att de flesta effekterna äger rum. Vinets rörelse som låter luft blandas med vätskan börjar den kemiska processen. Det är vad som sker när man dekanterar vin.
Att bara öppna en flaska har liten effekt, på grund av den långsamma rörelsen av molekylerna för att åstadkomma förändringar i vinet. Observera, jag sa liten effekt. Det är rörelsen som sker under exponeringen för luft som startar den reaktiva processen i vinet.

Hastigheten och omfattningen av de förändringar som sker i vinet efter dekantering bestäms av många faktorer, inklusive de kemikalier och struktur som finns i vinet, vinets temperatur och storleken på karaffen samt årgångens egenskaper och druvan. mängd.

Den exakta kemiska sammansättningen beror på en myriad av val som sträcker sig från sorttyper, ålder, lagringsförhållanden, tillsatser etc. Dekanteringsprocessen fördröjs eller accelereras av volymen luft som vinet utsätts för vid dekantering av vin.

Exponering för luft 

Exponering för luft startar en reaktiv process i vinet som körs enligt ett schema som delvis bestäms av kemikalierna i vinet. Den exakta kemiska sammansättningen beror på druvsorten, vinets ålder, lagringsförhållanden, tillsatser etc.

Att ta bort korken men lämna vinet i flaskan börjar också processen, men i mycket långsam takt. Detta rekommenderas inte som ett sätt att dekantera vin.
Hastigheten med vilken förändringarna sker när endast korken tas bort är så långsam att vinet i nacken kan ha oxiderat när vinet i botten av flaskan har avslutat sin evolutionära process.

Den kemiska kedjereaktiva processen

Den kemiska kedjereaktiva processen som kallas dekantering börjar när vinet initialt exponeras för luft under vinets rörelse under dekanteringsprocessen. De kemiska förändringarna som sker kan gå snabbare eller långsammare, beroende på hur mycket ytluft vinet utsätts för, Dvs storleken på karaffen eller glaset.
Du måste också ta hänsyn till de specifika kemikalierna i vinet som varierar beroende på ålder, druvsort, årgång och till och med stilen på vinframställningen. Vinets temperatur kan också ändra hastigheten på dekanteringsprocessen. Mer syre kommer in i vinet och påskyndar processen när vinet är kallt, snarare än när det är varmt.

Vilka viner underlättas mest av dekantering? Även den enkla frågan diskuteras hett. Vissa provare föredrar att dekantera Cabernet Sauvignon, Champagne, Chardonnay, Sauternes/Barsac eller Pinot Noir.

Andra dekanterar bara äldre vin. Jag har vänner som dekanterar varje vin, oavsett ålder, stil eller sort. Själv dekanterar jag alla unga, tanninrika viner. Exponeringen för luft mjukar upp texturen.

Längden på dekanteringstiden

Längden på dekanteringstiden varierar beroende på vinet. För de flesta unga, tanniska viner är 2-3 timmar lagom. Extrem dekantering på 6, 8, 10 eller 12 timmar gör vinet mjukare. Men detta är ingen bra idé eftersom det nästan alltid är till nackdel för vinet. Förlängd dekantering av vin kan döda de aromatiska egenskaperna hos ett vin.

Kom ihåg att du alltid kan låta ett vin fortsätta att utvecklas långsamt i ditt glas eller karaff. När ett vin väl är överdekanterat kan du aldrig ta tillbaka det. Du har effektivt dödat vinet. Det är bra att kolla in ett vin som du ger en längre dekantering till.

Förstärkta viner är ett undantag från regeln om lång dekantering. Portvin, Madeira eller andra starkviner tål och drar ofta nytta av långa dekanteringsperioder på 12 timmar eller mer, beroende på vin och årgång.

Att dekantera vin som är äldre kan vara en bra idé. Det är den perfekta metoden för att ta bort sediment. I viner som har lagrats eller mognat är det vanligt att sediment har samlats på flaskan. Sediment är en naturlig del av åldrande vin.

Beroende på vinet kan det se ut som antingen fina sandkorn, eller stora, fula bitar av mörk materia. Sediment skapas av de naturliga kemiska förändringar som sker med tiden. Sediment är inte skadligt, men det lämnar en bitter smak. Därför är det bäst att antingen ta bort det med dekantering eller se till att väldigt lite hälls upp i ditt glas.

Handlingen att dekantera vinet före servering tar bort sedimentet, vilket ger provaren ett renare vin. Med detta sagt, om du har tid, är det bästa sättet att säkerställa att sediment inte kommer in i ditt glas att låta vinflaskan stå upprätt i några dagar innan service och hälla upp den långsamt.

Med de flesta gammalt vin räcker det med en enkel skvättkaraff, som är att hälla upp vinet i en karaff innan vinet hälls upp i glas.
Dubbeldekantering av vin är en bra idé. Den mest kända utövaren av den metoden är den välkände vinkritikern Robert Parker. Dubbeldekantering är enkelt. Vinet tas ur originalflaskan och hälls i en karaff. Flaskan tvättas med rent vatten och alla spår av sediment tas bort från flaskan innan vinet hälls tillbaka i flaskan och korken sätts tillbaka i flaskan.

Dubbeldekanteringsmetoden

Metoden tillför mer luft till vinet eftersom vinet utsattes för syre två gånger, på vägen ut ur flaskan och på vägen in igen. Hemma föredrar jag en vanlig dekantering. Jag reserverar dubbelt dekanterat vin för flaskor jag ska ta med mig till en vinprovning eller restaurang.
Det är inte alla som tycker att dekantering av vin är en bra idé. Många vinproducenter tror inte på att dekantera vin i tron ​​att det ganska ofta kan komma mer skada än nytta av att dekantera vin.

Faktum är att den berömde Bordeaux-vinologen, professorn och författaren Emile Peynaud trodde att dekantering av vin i syfte att låta ett vin andas inte gav någon fördel och kunde vara skadligt för vinet.

Vänner till mig tror att det våldsamma införandet av luft i ett vin, (känd som hyperdekantering), med hjälp av en mixer är till hjälp. Jag håller inte med. Det stör vinet och tillför alldeles för mycket luft på så kort tid. Men beroende på vinet kan handlingen att försiktigt föra vinet från karaff till karaff hjälpa vinet att öppnas i en snabbare takt.

Kan handlingen att ta bort en kork eller dekantera vin ge ett döende vin till liv igen? Om du inte är Jesus som väcker Lasarus till liv, kan ingen form av dekantering återuppliva ett dött vin. Ett dött vin är dött vin eftersom det är dött. Vin är en levande varelse med en livslängd som varierar beroende på typ av vin, årgång, hur det förvarades och till och med storleken på flaskan.

Ska man dekantera viner förseglade med skruvkork? Ja. Anledningen är att viner förseglade med skruvkorkar kan hålla mycket gas som var ovanpå vinet för att fungera som ett konserveringsmedel. Det kan producera avskräckande lukter. Dekantering hjälper till att eliminera dessa lukter.

Dekantering kommer inte att ta bort smaken eller lukten av ett korkat vin. Enligt min erfarenhet, inte heller att släppa Saran Wrap i ditt glas korkat vin. Saran Wrap verkar ta bort en del av den korkade lukten, men det låter också ditt vin smaka som plast. Inte heller är ett bra alternativ.

Att dekantera eller inte dekantera är fortfarande frågan. Det finns inget rätt eller fel svar. Precis som vin handlar dekantering av vin om personlig smak.

-

Björnstierne Antonsson - head sommelier & wine director

[besök vår partner vinlagring.se & utforska deras sortiment på vinkylar & vinkällarlösningar]