Levererar vi till dig?
Smidig leverans hem?

Château Le Boscq

cru bourgeois

Saint-Estèphe 

Introduktion till slottet

Château Leboscq är beläget precis norr om Calon-Ségur i Saint-Estèphe och ägs av Domaine Lapalu som också har Château Patache d'Aux och Château Liversan i sitt stall. Egendomen ligger på de för området så karaktäristiska djupa grusbäddarna och är planterad med 48 procent cabernet sauvignon, 48 procent merlot och 4 procent cabernet franc.

"Leboscq" betyder höjd och egendomen har fått sitt namn på grund av läget där huvudbyggnaden tittar ut över Gironde. Château Leboscq är en så kallad Cru Bourgeois - det vill säga en av egendomarna i Médoc som 1932 klassificerades strax under Cru Classé-vinerna men över den stora massan av egendomar i Bordeaux. Den nuvarande klassificeringen är från 2009 och omfattar drygt 240 producenter. 

Klassificering

cru bourgeois

Appellation

Saint-Estèphe 

Saint-Estèphe är en Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) för rött vin i Bordeaux-regionen, belägen i underregionen Médoc. Den har fått sitt namn från kommunen Saint-Estèphe och är den nordligaste av de sex kommunala appellationerna i Médoc. Fem hemliga egendomar från 1855 (Bordeaux Grands Crus Classés en 1855) finns inom appellationsområdet. Saint-Estèphe har haft AOC-erkännande sedan 1936.

I Bordeaux Wine Official Classification från 1855 finns det inga 1:a cruer i Saint-Estèphe, utan två 2:a cruer.  De klassificerade egendomarna i Saint-Estèphe är:

 

2 cru - Château Cos d'Estournel, Château Montrose

3 cru - Château Calon-Ségur

4 cru - Château Lafon-Rochet

5 cru - Château Cos Labory

 

Historisk bakgrund

Vinstockar odlades redan under romartiden i regionen runt Saint-Estèphe. Under medeltiden expanderade vinverksamheten, tack vare engelska köpare som regelbundet kom till hamnen i Bordeaux för sitt vin. Uttorkningen av kärrmarker, som började på 1600-talet, gjorde större markområden tillgängliga för odling.

Geologi och orografi

Sol de grave (en jordtyp som innehåller en blandning av grus, lera och sand), som delas av alla AOC-viner från Médoc, innehåller en något högre andel lera i just detta område.

Klimat

Saint-Estèphes vingårdar har samma väderförhållanden som den meteorologiska stationen Bordeaux-Mérignac. Det lokala klimatet påverkas dock av den närliggande floden Garonne. Det har effekten att göra det mer tempererat.

Toppviner 

Cos d'Estournel, Montrose, Calon-Ségur, Lafon-Rochet, Cos-Labory, Phélan-Segur, de Pez, Ormes de Pez,  Haut-Marbuzet.

Historisk bakgrund

Det första stora namnet i Château Leboscqs historia är Thomas Barton, som först tog på sig kvalitetsvinodling på slottet. I 30 år förbättrade han kvaliteten så att han steg till de högsta kretsarna av Medoc vinodling. Själva slottet går tillbaka till Jean Grazilhon, sonson till administratören under Thomas Barton. 1891 byggde han slottet på godset som hade övergått i hans ägo. Under hans ledning fick Château Leboscq sin Cru Bourgeois-status 1932.

Profil

Technical Director: Lucas Leclerq

Produktion – ca 11,000 lådor per år.

Yta – 18 hektar.

Terroir - Kommunen Saint-Estèphe ligger direkt vid Girondes mynning, vilket innebär att jordarna består av ett alluvialt lager av grus, under vilket ligger ett lager av lera. Medan lerjordarna ger rik näring till vinstockarna, reglerar det vita gruset jordens temperatur genom att reflektera överskottsvärme under dagen och behålla värmen på natten.

Druvasammansättning - 60% merlot, 27% cabernet sauvignon, 10% petit verdot och 3% cabernet franc.

Genomsnittsålder på rankorna – 30 år.

Beskärningsteknik - Anpassad för varje vinstock.

Stockar per hektar –8,888 stycken.

Vinodling – Medan Cabernet och Petit Verdot mognar optimalt på de varma jordarna med gruslager, är de svalare platserna reserverade för Merlot. Därmed får Château Leboscq ett optimalt resultat för varje druvsort. Utöver planteringsplatsen kontrolleras plantorna aktivt regelbundet, grönskörd genomförs och sämre druvor sorteras ut för att garantera den höga kvaliteten på årgången.

Vinmakning - För att producera vinet från Chateau Le Boscq vinifieras druvorna i temperaturkontrollerade, rostfria kar som varierar i storlek från 64 hektoliter upp till 120 hektoliter. En liten del av skörden är dock mikrovinifierad, vilket betyder att den har jäst och åldrats helt i fatet. Blandningstkaren i olika storlekar möjliggör mer exakt vinifiering på paket för paketbasis. Malolaktisk jäsning sker i tank.

Lagring – Vinet från Chateau Le Boscq har lagrats på i genomsnitt 45 % nya franska ekfat i cirka 12 månader innan buteljering. 

Portfölj

  1. Grand Vin - Château Château Le Bosque
  2. 2nd wine – Héritage de Le Boscq

 

De bästa årgångarna av Chateau Le Boscq är: 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2010, 2009 och 2005.

Gastronomi Bordeaux

  1. Kalvbräss och njur-charlotte med confit på salvia och vitlökskräm från Le Chapon Fin.
  2. Grillad svensk kalventrecôte med sallad på tomat och tryfferad hummerbearnaise.
  3. Burger deluxe - grillat ankbröst, halstrad anklever, confiterade tomater och tryffelbéarnaise.
  4. Confit de Canard Sauce Bordelaise från Restaurant La Tupina.
  5. Lasagne med färserad kanin, carbonara på oliver, färska champinjoner och parmesan från Hôtel Burdigala.
  6. Tournedos de boeuf, foie chaud från Bistro du Sommelier.

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st