cinquième cru
Pauillac
Introduktion till slottet
Château Lynch-Bages är en egendom i appellationen Pauillac i regionen Bordeaux i Frankrike. Château Lynch-Bages är också namnet på det röda vinet som produceras av denna egendom. Vinet som produceras här klassificerades som en av arton Cinquièmes Crus (femte cru) i Bordeaux Wine Official Classification från 1855.
Klassificering
cinquième cru
Appellation
Pauillac
Ett gammalt uttryck i Médoc lyder «bara rankor som har utsikt över vattnet har möjligheten att skapa viner av superb kvalitet». Det är denna privilegierade placering, enbart 300 meter från Gironde-floden, som gör vinet från Château Latour så unikt. Framför Pauillac, så är flodmynningen 7 km bred. Därför, vid extrema väderförhållanden, speciellt vid ordentligt kyla så tjänar floden som klimatutjämnare. Ett slående exempel på hur viktig floden är såg vi 1991, under natten mellan den 20 och 21 april: på natten slog frosten till så pass hårt att hela Bordeaux-regionen tappade 70% av druvorna. Men på Château Latour´s vångårdslägen «Enclos» så förlorades enbart 30% av produktionen.Denna kapacitet, att mjuka ut skillnaderna mellan vinter och vår, gör att den vegetabiliska cykeln i rankans liv utvecklas flera dagar för andra slott belägna längre från floden. Detta ger i slutändan tidigare skördar.
Klimatet
Den 45 breddgraden går rakt igenom Médoc vilket ger regionen ett relativt varmt och fuktigt klimat med mycket solsken. Det som dock kommer att påverka klimatet mest är det faktum att landtungan ligger mellan dessa två hav. Denna specifika situationen skapar ett mycket fördelaktigt mesoklimat som gör att man upplever en relativt jämn temperaturskillnad samt att man får en jämn och fin värme som räcker igenom hele den känsliga mognadsfasen av druvorna.
Jordmånen – le terroir
Rankorna är planterade i en jordmån som domineras av granitrik jord – Güntzgranit. Denna Güntz är kvarlämningar från de vulkanrika terrasserna som fördes med inlandsisen från Pyrenéerna och centralmassivet för att sedan krossas under erosionen.
Toppviner
Lafite-Rothschild, Latour, Mouton-Rothschild, Pichon-Longueville Baron de Pichon, Pichon-Longueville Comtesse de Lalande.
Historisk bakgrund
Egendomens historia går tillbaka till den mycket gamla byn Bages, som skyddade generationer av vinodlare. Landet Bages nämns sedan 1500-talet på Lafites land. Gården ägdes tidigare av den illustra familjen Lynch, av irländskt ursprung, och köptes 1934 av Jean-Charles Cazes. Hans barnbarn, Jean-Michel, började sin omstrukturering 1974, med teknisk utrustning, samtidigt som han behöll det gamla karet, ett vittne om artonhundratalet. Det var under hans ledning som Lynch-Bages fick den eminent generösa och djupa karaktär vi känner idag. Kritiken är samstämmig: detta vin flirtar med de bästa vinerna från appellationen. Filosofin här används i tjänsten för familjen Cazes vision om en "konst att leva vin".
Profil
Owner: Famille CAZES
General Manager: Jean-Charles CAZES
Co-General Director : Malou LE SOMMER
Produktion – 35,000 lådor per år.
Yta – Château Lynch-Bages på 90 hektar (220 tunnland) ligger strax utanför staden Pauillac. som ser ner över Girondes mynning.
Terroir - Vingården Lynch-Bages, som ligger vid Pauillacs portar och med utsikt över Girondes mynning, sträcker sig på en av stadens vackraste åsar. Den väldränerade jorden består huvudsakligen av djupa grusbäddar över ett kalkstensunderlag. Vingården kan delas in i 2 huvudsektioner, där en stor del av vinstockarna planteras nära slottet på Bages platån. På sin topp når vingården en höjd av 20 meter. Den andra delen av vingården ligger längre norrut, med dess nyckelterroir placerad på Monferan-platån. Det finns också vinstockar placerade nära byn Pauillac, nära Gironde.
Druvasammansättning - 73 % Cabernet Sauvignon, 15 % Merlot, 10 % Cabernet Franc och 2 % Petit Verdot. (Det finns också en liten (cirka 4,5 ha (11 tunnland)) tomt planterad med vita sorter; 40% Semillon, 40% Sauvignon blanc och 20% Muscadelle.
Genomsnittsålder på rankorna - Medelåldern på vinstockarna är cirka 30 år. Men de har gamla vinstockar, av vilka några är nära 90 år gamla.
Beskärningsteknik - Anpassad för varje vinstock.
Stockar per hektar – Vingårdarna planteras till en vinstockstäthet på 9,000 vinstockar per hektar.
Vinodling – För en hållbar utveckling är jordbruket på alla sätt motiverat: gödslingsmetoder definierade exakt och anpassade till marken, optimerad fytosanitär kontroll, användning av sexuell förvirring mot maskar av gänget, kontrollerad gräsbeläggning av tomter för kontroll av vinstockens kraft, förlängd resten av jorden av blommande träda … Användningen av neutrala produkter för miljön är överallt privilegierad.
Lagring – Skörden plockas upp för hand och sorteras noggrant. Efter ett noggrant urval av kar, lagras vinet traditionellt på ekfat tills det buteljeras.
Portfölj
- Grand Vin - Château Grand vin de Lynch-Bages [25,000 lådor per år] Produktionen av Château Lynch Bages står för 66 % av den totala skörden.
- 2nd wine – Från och med 2008 kommer den andra etiketten av Lynch-Bages att heta, ’Echo de Lynch-Bages’. [10,000 lådor per år]
- 3rd wine – Ett tredje vin har nu lagts till, kallat ’Pauillac de Lynch-Bages’.
De bästa årgångarna av Chateau Lynch Bages är: 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2010, 2009, 2008, 2006, 2005, 2003, 2000,1996, 1990, 1989, 1985, 1982, 1970, 1961 och 1959. Chateau Lynch Bages är helt klart en topproducent. Men det är inte alltid konsekvent. Vinerna kan vara lite mer årgångsberoende än vissa av sina grannar.
Artiklar om slottet
Chateau Lynch Bages Pauillac, Bordeaux, Complete Guide
Kuriosa om slottet
- 5:e klassificerade tillväxten av Pauillac från 1855.
- Ett starkt varumärke, känt över hela världen.
- Familjekunskap som går i arv från generation till generation.
- Jean-Charles Cazes har producerat fantastiska viner de senaste åren och går därmed i sin berömda far Jean Michels fotspår.
- Ett vin som får mycket fina betyg varje årgång.
- Precision och uppmärksamhet på vinframställning som återspeglar teamets kunnande.
Filmer om slottet
Château Cordeillan-Bages
Understanding Bordeaux Pauillac at Chateau Lynch Bages
Welcome to the new Lynch-Bages!
Gastronomi Bordeaux
- Kalvbräss och njur-charlotte med confit på salvia och vitlökskräm från Le Chapon Fin.
- Grillad svensk kalventrecôte med sallad på tomat och tryfferad hummerbearnaise.
- Burger deluxe - grillat ankbröst, halstrad anklever, confiterade tomater och tryffelbéarnaise.
- Confit de Canard Sauce Bordelaise från Restaurant La Tupina.
- Lasagne med färserad kanin, carbonara på oliver, färska champinjoner och parmesan från Hôtel Burdigala.
- Tournedos de boeuf, foie chaud från Bistro du Sommelier.