Levererar vi till dig?
Smidig leverans hem?

Château Cheval Blanc

premier grand cru classé (A)

Saint-Emilion

De klassiska Bordeauxvinerna är populärare än någonsin. De har en given standard som alla länders vinmakare försöker mäta sig med och de bästa slotten, Mouton-Rothschild, Margaux och Haut-Brion, med flera. Traditionellt ska en röd Bordeaux vara stram med kärva tanniner och ekfatston. Sedan åttiotalet balanseras dock många Bordeauxviner av en rejäl portion frukt, vilket gör att vinet både går att lagra och dricka ungt.

Enligt 1855 års klassifikation av Bordeaux så fick Margaux 21 stycken klassificerade cru – 1 Premier cru, 5 deuxième cru, 10 troisième cru, 3 quatrième cru och 2 cinquième cru. Dessa representerar 68% av Margaux’s totala produktion. Av appellationens 736 hektar så är 414 uppodlade med vinrankor.

Likt majoriteten av vingårdar utanför själva staden Bordeaux så påbörjades vingårdarnas plantering i Margaux under Gallo-Romansk tid. Château Margaux nämns i text för första gången under tidigt 1800-tal, men det var inte föränn under seklets slutfas som ägarna insåg egendomens vitikulturella potential. Här utvecklades senare en medvetenhet om dess terroir, vinmakningstekniker samt lagringstekniker. Trots att man var med i 1855 års klassification så tog det näst intill ett sekel till innan Margaux fick sitt erkännande som en av de riktigt kvalitetsinriktade appellationerna i hela Bordeaux.

Château Cheval Blanc

Introduktion till slottet

I århundraden har detta klassiska Bordeaux-slott upplevt både djup kris och stor triumf. Slottet kan dateras tillbaka till 1100-talet, men en faktisk vinproduktion registreras inte förrän på 1300-talet. Två århundraden senare kommer  

Klassificering

premier grand cru classé (A)

Appellation

Saint-Emilion

Saint-Emilion vimlar det av små spännande vinodlare som testar gränserna för vad röd Bordeaux kan vara. Tillsammans med Pomerol är St Emilion fortfarande den mest spännande appellationen i Bordeaux. Den genomsnittlige odlare förfogar över 2,5 ha och de riktigt stora egendomarna, som de som finns på Médoc-halvön, lyser med sin frånvaro. Trenden går mot att alla dessa småvingårdar producerar sitt eget vin och det är dessa viner som nu fått omtvistade benämningen Vin de garage av den franske vinjournalisten Béttane. ’Garage-vin’ låter inte så rumsrent och kanske österrikiska vintidningen Falstaff’s benämning ’Bonsai-vin’ är bättre?

Ett par kilometer från staden Libourne ligger Saint-Emilion, en stad som är känd av ett flertal anledningar. Detta är staden som givit sitt namn till vinet som kommer från regionen sedan mycket lång tid tillbaka. Staden tilldrar sig mycket resänärer inte enbart på grund av vinet, utan även för sin skönhet och fascinerande historia. Mitt i den medeltida staden ligger den imponerande kyrkan vars innandöme ser ut som en schweizerost! Sedan det 8:e århundradet har munkarna grävt ut hela klippan under kyrkan.  Kommunens vitikulturella rykte har den att tacka vinerna från platån ovan för byn. Man delar in Saint-Emilion in två distinkta, vitt skilda delar – les Côtes., platån samt dalsänkan. 

Toppviner

Från och med 2012 är dess vin ett av endast fyra som fått den högsta rankningen av Premier Grand Cru Classé (A)-status i klassificeringen av Saint-Émilion-vin, tillsammans med Château Angélus, Château Ausone och Château Pavie.

 

Historisk bakgrund

1832 sålde Château Figeac 15 hektar (37 acres) till M. Laussac-Fourcaud, inklusive en del av den smala grusåsen som går genom Figeac och angränsande vingårdar och når Château Pétrus strax över gränsen i Pomerol. Detta blev Château Cheval Blanc som, i de internationella London- och Parisutställningarna 1862 och 1867, vann medaljer som fortfarande var framträdande på sina etiketter.

Slottet förblev i familjen fram till 1998, då det såldes till Bernard Arnault, ordförande för lyxvarugruppen LVMH, och den belgiske affärsmannen Albert Frère, med Pierre Lurton installerad som estate manager, en konstellation liknande den för koncernens andra huvudegendom Château d'Yquem. LVMH förvärvade Arnaults andel 2009.

 

Profil

Ägare – LVMH et Albert FRERE [LVMH förvärvade Bernard Arnaults andel 2009.]

CEO - Pierre Lurton

Vinmakare och Œnolog – Cornelis VAN LEEUWEN, Gilles PAUQUET

Technical Director - Pierre-Olivier Clouet

Vineyard manager - Nicolas CORPORANDY

Produktion - Den genomsnittliga årliga produktionen är 6,000 lådor av Grand vin och 2500 lådor av det andra vinet, Le Petit Cheval.

Yta – 41 hekta, varav 37 är under vinodling.

Terroir – Vingården anses ha tre kvaliteter: en tredjedel Pomerol eftersom den ligger på gränsen, en tredjedel Graves eftersom jorden är grusig, och den återstående tredjedelen typisk Saint-Émilion.

Planteringstäthet - 8,000 rankor per hektar.

Druvsammansättning - 57% Cabernet Franc, 40% Merlot och små parceller av Malbec och Cabernet Sauvignon.

Medelålder för vinstockar - 45 år.

Beskärningsteknik - Anpassad för varje vinstock.

Uttag per hektar - 21 hl/ha.

Skörd – Det väntande spelet måste fortsätta så länge druvorna inte är klara och önskad mognadsgrad inte uppnåtts. Logistiska eller organisatoriska prioriteringar – kort sagt den enkla vägen ut – måste alltid sitta i baksätet. Plockarna tar sin tid tills de får klartecken för att skörda, tomt för tomt. Beslutet att börja plocka kan fattas från en dag till en annan. Bara regn kan störa saker. Druvorna skördas helt för hand på Château Cheval Blanc. Ett femtiotal plockare med sekatörer övervakas av vingårdschefen. Skörden sker "à la carte" beroende på hur mognad varje druvsort är i varje tomt. Sammanlagt tar detta cirka tio dagars arbete fördelat på en månad. Det tekniska teamet kan bestämma sig för att bara plocka en enstaka jord på en hel dag – eller avbryta skörden i flera dagar. Tillgängligheten och flexibiliteten hos plockare är stora fördelar här.

Vinmakning – Faktum är att Cheval Blanc-källaren var den första i sin kategori som certifierades för High Quality Environmental-standarden (HQE). Juicen lämnas i kontakt med locket i temperaturkontrollerade kar i flera dagar vid en temperatur på 28-30°C utan manipulation. Varje årgång är lagrad på ek: mellan 300 och 450 fat. Var och en numreras och byts ut varje år. Faten är gjorda uteslutande av franska ekar som är 180, 200 eller till och med 350 år gamla. Dessa kommer från de berömda skogarna i Tronçais i departementet Allier och Bercé i departementet Sarthe. Endast de bästa delarna av träden används av kukare för att tillverka dessa fat. Eken klyvas snarare än sågas för att bevara sina enastående egenskaper. Château Cheval Blanc köper sina fat från sex eller sju olika ekfatsmakare, och kvaliteten kontrolleras ständigt. Denna mångfald undviker all dominerande typ av ekpåverkan på grund av en enda ekvariant eller rostningsgrad. Fatlagring måste hjälpa vinet att uttrycka sig och respektera dess garvsyrastruktur. Det måste åtfölja snarare än övermanna eller överskugga vinet. Två gånger om året anordnar slottets tekniska team blindprovningar tillsammans med kukare där de utvärderar viner från olika fat för att testa deras enhetlighet och för att uppnå största möjliga aromatiska precision. Detta gör också att slottet är mer tydligt om sina krav och preferenser.

De bästa årgångarna av Chateau Cheval Blanc är: 

2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2012, 2010, 2009, 2008, 2005, 2001, 2000, 1998, 1990, 1985, 1982, 1961, 1959, 1955, 1953, 1950, 1949, 1948, 1947, 1945, 1929, 1928 och 1921.

 

Portfölj

  1. Grand Vin – Château Cheval Blanc [6,000 lådor per år]
  2. 2nd wine – Le Petit Cheval [2,500 lådor per år]

 

Artiklar om slottet

The Greatest Wine on the Planet

Chateau Cheval Blanc St. Emilion Bordeaux, Complete Guide

Kuriosa om slottet

Chefen för Château Cheval Blanc, Jacques Hebrard, var upprörd över utvärderingen av hans 1981 års fatprover gjorda av den inflytelserika vinkritikern Robert M. Parker, Jr. och bad honom att prova om vinet. När han kom fram till egendomen attackerades Parker av Hebrards hund när chefen stod och tittade på. När Parker bad om ett bandage för att stoppa blödningen från hans ben, säger Parker att Hebrard istället gav honom en kopia av det kränkande nyhetsbrevet. Hebrard förnekar att Parker blödde. Men Parker testade om vinet och fann att det ändrades avsevärt från hans tidigare utvärdering; han gav därför vinet en uppdaterad utvärdering i ett senare nummer av sin publikation The Wine Advocate. 

I filmen Sideways har man med 1961 Cheval Blanc som ett handlingselement, trots huvudpersonens uttalade motvilja mot Merlot.

Sean Connery dricker Château Cheval Blanc i James Bond-filmen Never Say Never Again från 1983.

1947 Cheval Blanc skapade det som många äldre, erfarna vinprovare anser vara det bästa Bordeauxvinet genom tiderna! För provare som hävdar att viner med höga alkoholhalter inte åldras är det viktigt att notera att 1929 Cheval Blanc nådde 14,4% alkohol och 1947 Cheval Blanc var också 14,4% alkohol!

Filmer om slottet

Fine Vintage Ltd. Presents James Cluer in Bordeaux-France Part 17 - Château Cheval Blanc

Bienvenue au nouveau Château Cheval Blanc

Château Cheval Blanc, 1er Grand Cru Classé "A", Saint-Emilion (HD)

-

GASTRONOMI BORDEAUX

  • Kalvbräss och njur-charlotte med confit på salvia och vitlökskräm från Le Chapon Fin.
  • Grillad svensk kalventrecôte med sallad på tomat och tryfferad hummerbearnaise.
  • Burger deluxe - grillat ankbröst, halstrad anklever, confiterade tomater och tryffelbéarnaise.
  • Confit de Canard Sauce Bordelaise från Restaurant La Tupina.
  • Lasagne med färserad kanin, carbonara på oliver, färska champinjoner och parmesan från Hôtel Burdigala.
  • Tournedos de boeuf, foie chaud från Bistro du Sommelier

 

 

Château Cheval Blanc 2016

Château Cheval Blanc 2016

Rött vin från Saint-Émilion
12849kr
KÖP
Poäng 100/100
Château Cheval Blanc 2010

Château Cheval Blanc 2010

Rött vin från Saint-Émilion
16833kr
KÖP
Poäng 100/100
Château Cheval Blanc 2011

Château Cheval Blanc 2011 [magnum]

Rött vin från Saint-Émilion
17007kr
KÖP
Poäng 97/100
Château Cheval Blanc 2012

Château Cheval Blanc 2012

Rött vin från Saint-Émilion
7828kr
KÖP
Poäng 96/100
Château Cheval Blanc 2014

Château Cheval Blanc 2014

Rött vin från Saint-Émilion
7825kr
KÖP
Poäng 97/100
Château Cheval Blanc 2017

Château Cheval Blanc 2017

Rött vin från Saint-Émilion
8253kr
KÖP
Poäng 98/100
Le Petit Cheval 2014

Le Petit Cheval 2014

Rött vin från Saint-Émilion
2816kr
KÖP
Poäng 93/100
Château Cheval Blanc 2016

Château Cheval Blanc 2016 [magnum]

Rött vin från Saint-Émilion
23296kr
KÖP
Poäng 100/100
Château Cheval Blanc 2017

Château Cheval Blanc 2019

Rött vin från Saint-Émilion
10631kr
KÖP
Poäng 100/100
Château Cheval Blanc 2008

Château Cheval Blanc 2008

Rött vin från Saint-Émilion
8253kr
KÖP
Poäng 96/100
Château Cheval Blanc 2000

Château Cheval Blanc 2000

Rött vin från Saint-Émilion
17088kr
KÖP
Poäng 99/100
Château Cheval Blanc 2006

Château Cheval Blanc 2006

Rött vin från Saint-Émilion
16245kr
KÖP
Poäng 97/100
Château Cheval Blanc 2007

Château Cheval Blanc 2007

Rött vin från Saint-Émilion
14030kr
KÖP
Poäng 97/100
Château Cheval Blanc 2008

Château Cheval Blanc 2009

Rött vin från Saint-Émilion
15389kr
KÖP
Poäng 100/100
Château Cheval Blanc 2017

Château Cheval Blanc 2018

Rött vin från Saint-Émilion
10631kr
KÖP
Poäng 100/100
Château Cheval Blanc 2016

Château Cheval Blanc 1982

Rött vin från Saint-Émilion
19637kr
KÖP
Poäng 99/100

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st