premier grand cru classé of 1855
Pauillac
Introduktion till slottet
Château Latour är en vinproducent från kommunen Pauillac, Médoc i Bordeaux, Frankrike. Gården erhöll den förnämsta utmärkelsen 1er cru classé i 1855 års franska vinklassificering och har sedan dess varit ett av världens mest eftertraktade viner. Gården har fått sitt namn efter ett försvarstorn som byggdes år 1331. Tornet som idag används som symbol för vingården byggdes om till ett duvslag på 1620-talet.
James Halliday från Australien hävdade vid ett seminarium i London om jordmånens betydelse att den mest perfekta jordmån han kände till för vinodling var den hos Château Latour. Stora ord visserligen, men det är ingen tillfällighet att Latour är ett av de mest klassiska namnen i vinvärlden. Inte heller är det oförtjänt, slottet har mycket länge gjort viner som erbjudit fantastiska upplevelser. Vinerna behöver emellertid en del tid på sig för att bli tillgängliga.
Klassificering
premier grand cru classé of 1855
Appellation
Pauillac
Ett gammalt uttryck i Médoc lyder «bara rankor som har utsikt över vattnet har möjligheten att skapa viner av superb kvalitet». Det är denna privilegierade placering, enbart 300 meter från Gironde-floden, som gör vinet från Château Latour så unikt. Framför Pauillac, så är flodmynningen 7 km bred. Därför, vid extrema väderförhållanden, speciellt vid ordentligt kyla så tjänar floden som klimatutjämnare. Ett slående exempel på hur viktig floden är såg vi 1991, under natten mellan den 20 och 21 april: på natten slog frosten till så pass hårt att hela Bordeaux-regionen tappade 70% av druvorna. Men på Château Latour´s vångårdslägen «Enclos» så förlorades enbart 30% av produktionen.Denna kapacitet, att mjuka ut skillnaderna mellan vinter och vår, gör att den vegetabiliska cykeln i rankans liv utvecklas flera dagar för andra slott belägna längre från floden. Detta ger i slutändan tidigare skördar.
Klimatet
Den 45 breddgraden går rakt igenom Médoc vilket ger regionen ett relativt varmt och fuktigt klimat med mycket solsken. Det som dock kommer att påverka klimatet mest är det faktum att landtungan ligger mellan dessa två hav. Denna specifika situationen skapar ett mycket fördelaktigt mesoklimat som gör att man upplever en relativt jämn temperaturskillnad samt att man får en jämn och fin värme som räcker igenom hele den känsliga mognadsfasen av druvorna.
Jordmånen – le terroir
Rankorna är planterade i en jordmån som domineras av granitrik jord – Güntzgranit. Denna Güntz är kvarlämningar från de vulkanrika terrasserna som fördes med inlandsisen från Pyrenéerna och centralmassivet för att sedan krossas under erosionen.
Toppviner
Lafite-Rothschild, Latour, Mouton-Rothschild, Pichon-Longueville Baron de Pichon, Pichon-Longueville Comtesse de Lalande.
Historisk bakgrund
Château Latours historia tar oss tillbaka till år 1331. I själva verket nämner slottets arkiv Latour från 1300-talet. Det äldsta dokumentet är också ett tillstånd som beviljats Gaucelme de Castillon av Lord Pons att bygga ett befäst torn i församlingen Saint Maubert. Sedan århundrade efter århundrade förändrades Latours funktioner. Ibland samherreskap, ibland egendom av familjen Mullet, Château Latour förvärvades först av Alexandre de Segur på 1700-talet. Kom ihåg att Alexandre de Segur också ägde Calon Ségur och Lafite vid den tiden. Sedan dess har gården fortsatt att utvecklas tills den blev François Pinaults egendom 1993. Det är under dess vilja som betydande förändringar gjordes under åren för att fortsätta strävan efter excellens för viner producerade av Château Latour.
Profil
Owner: François PINAULT
President : Frédéric ENGERER
Technical Director : Helène GENIN
Cellar Director : Pierre-Henri CHABOT
Culture Director : Domingo SANCHEZ
Produktion –ca 16,000-18,000 lådor per år.
Yta – 78 hektar.
Terroir - Vingården Château Latour ligger i sin majoritet på grusiga åsar som dominerar från 12 till 16 meter över Girondes mynning. Den historiska terroiren, som kallas l’Enclos (de 47 hektaren vinstockar i Enclos vingård är nästan oförändrade sedan 1794.), är uppdelad i två stora delar: det leriga gruset i dess hjärta och den grusiga sanden på omkretsen.
Druvasammansättning - Gården består av cirka 76% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot & 2% Petit Verdit och Cabernet Franc.
Genomsnittsålder på rankorna - Château Latours Grand Vin är gjord uteslutande av "vieilles vignes", i genomsnitt 60 år gammal, i Enclos. Gravettes, Sarmentier, Pièce de Château... det här är namnen på några av de finaste plotterna som uttrycker terroirens karaktär och skapar vinets identitet varje år. Några av de äldsta vinstockarna på Chateau Latour är över 100 år gamla. Dessa vinstockar, som alla är Cabernet Sauvignon, finns i ett litet skifte som kallas Le Sarmentier.
Beskärningsteknik - Anpassad för varje vinstock.
Uttag per hektar – 15-20 hl/ha.
Stockar per hektar –10,000 stycken.
Vinodling – Sedan 2009 har Château Latours team börjat reflektera över metoder för vinodling och förståelse och respekt för balansen mellan vinstocken, jorden och miljön. Sedan 2015 har hela vingården Château Latour odlats ekologiskt. ECOCERT-certifieringen av källare och vinframställningsmetoder förväntas i augusti 2018. Slutligen är biodynamiken stark i majoriteten av Enclos.
Vinmakning - För att producera vinet från Chateau Latour sker vinifieringen i 80 temperaturkontrollerade, rostfria kar som varierar i storlek från så små som 12 hektoliter upp till 164 hektoliter. Detta intervall i karstorlekar och kapaciteter möjliggör sann, exakt, paket för paket vinifiering. Beslutet om vilken specifik druvsort eller tomt som går in i varje kar beror på vinstockarnas ålder, sorten och den specifika platsen inuti varje enskilt skifte. Malolaktisk jäsning sker i kar. Sedan källarna senast renoverades 2001, rör sig allt i källaren av gravitationsflödet.
Lagring – Chateau Latour har lagrats på 100 % nya franska ekfat, medan Les Forts de Latour har lagrats på 50 % nya franska ekfat. Förädlingen av Grand Vin görs endast på franska ekfat från skogarna i centrala Frankrike.
Portfölj
- Grand Vin - Château Château Latour, det så kallade Le Grand Vin som är flaggskeppet
- 2nd wine – Les Forts de Latour, andravinet som producerats sedan 1966.
- 3rd wine –Le Pauillac de Chateau Latour, tredjevinet som funnits sedan 1990.
De bästa årgångarna av Chateau Latour är: 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2012, 2010, 2009, 2008, 2006, 2005, 2002, 2001, 2901, 2901, 2901, 2901, 2901, 2901, 2901, 2901, 2901, 2901, 2901, 2901, 2901, 2901, 2001 1975, 1971, 1970, 1966, 1964, 1962, 1961, 1959, 1955, 1953, 1949, 1948, 1945, 1934, 1929.
Chateau Latour har en nästan oöverträffad meritlista för att producera fantastiska viner som åldras och utvecklas i årtionden, om inte generationer. Medan mogna årgångar av Chateau Latour säljs för mycket pengar, om du har den disponibla inkomsten och vill uppleva storheten hos en äldre, mogen First Growth, är detta vinet att köpa.
Artiklar om slottet
Château Latour, Pauillac, Bordeaux, Complete Guide
Kuriosa om slottet
- Berömd över hela världen.
- Fantastisk terroir.
- En stor omsorg som ges till vinifieringen.
- Kunskap om laget.
- Certifiering av ekologiskt jordbruk.
- Fantastiska poäng varje årgång.
- Château Latour är också känt för att ha förmågan att producera fina viner även under svåra år.
- 2012 meddelade Chateau Latour att de inte längre skulle sälja Chateau Latour som en primeur. 2011 var den sista årgången de sålde En Primeur. Chateau Latour började släppa sina viner när de ansågs vara färdiga att dricka. Årgång 2012 släpptes 2020.
Filmer om slottet
JAMESSUCKLING.COM - The Ultimate Wine Game At Chateau Latour: Director's Cut
Robb Report Malaysia: Tasting the brilliance of Château Latour among the clouds
Château Latour - 2016 Bordeaux En Primeur Week with Jeannie Cho Lee MW
Gastronomi Bordeaux
- Kalvbräss och njur-charlotte med confit på salvia och vitlökskräm från Le Chapon Fin.
- Grillad svensk kalventrecôte med sallad på tomat och tryfferad hummerbearnaise.
- Burger deluxe - grillat ankbröst, halstrad anklever, confiterade tomater och tryffelbéarnaise.
- Confit de Canard Sauce Bordelaise från Restaurant La Tupina.
- Lasagne med färserad kanin, carbonara på oliver, färska champinjoner och parmesan från Hôtel Burdigala.
- Tournedos de boeuf, foie chaud från Bistro du Sommelier.