Second Cru
Margaux
Introduktion till slottet
Château Brane-Cantenac är en vingård i Margaux. Vinet som produceras här klassificerades som ett av femton Deuxièmes Crus i den ursprungliga Bordeaux Wine Official Classification 1855. I hjärtat av den framstående Margaux-appelationen står Château Brane-Cantenac stolt. Denna 75 hektar stora egendom är känd för att producera viner med anmärkningsvärd elegans och finess och är ett emblem för kvalitet och spetskompetens.
Château Brane-Cantenac är en välrenommerad vingård belägen i appellationen Margaux, i regionen Haut-Médoc strax norr om staden Bordeaux. Gården rankades som en andra cru i 1855 års klassificering av Médoc och Graves och får regelbundet beröm för sin eponymt titulerade "grand vin". Den ägs av Société Viticole Henri Lurton och även om den har övervakats av Henri Lurton sedan 1992, har egendomen funnits i Lurton-familjen i fyra generationer.
Klassificering
Seconds Crus
Appellation
Margaux
Enligt 1855 års klassifikation av Bordeaux så fick Margaux 21 stycken klassificerade cru – 1 Premier cru, 5 deuxième cru, 10 troisième cru, 3 quatrième cru och 2 cinquième cru. Dessa representerar 68% av Margaux’s totala produktion. Av appellationens 736 hektar så är 414 uppodlade med vinrankor.
Likt majoriteten av vingårdar utanför själva staden Bordeaux så påbörjades vingårdarnas plantering i Margaux under Gallo-Romansk tid. Château Margaux nämns i text för första gången under tidigt 1800-tal, men det var inte förrän under seklets slutfas som ägarna insåg egendomens vitikulturella potential. Här utvecklades senare en medvetenhet om dess terroir, vinmakningstekniker samt lagringstekniker. Trots att man var med i 1855 års klassification så tog det näst intill ett sekel till innan Margaux fick sitt erkännande som en av de riktigt kvalitetsinriktade appellationerna i hela Bordeaux.
Profil
Ägare - Société Viticole Henri Lurton
Vinmakare och œnolog – Henri Lurton
Produktion - 15-20,000 caslådor per år.
Yta - 75hektar
Terroir – ’Terrasse’ n°4, on the quaternary era-deep gravels. - För att få den finaste frukten krävs ett unikt utbyte mellan människa och natur, baserat på en djup förståelse av själva landet, utvecklat genom århundradens erfarenhet. Brane är känd för sina djupa, grusiga och mineralrika jordar och har några av Margauxs allra finaste lägen. Slottet är placerat på en berömd platå, dess topografi ger enastående naturlig dränering, med steniga jordar som tvingar vinstockarnas rötter att gräva djupt ner i jorden för näring.
Druvsammansättning - 55% Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot, 4 % Cabernet Franc, 0,5 % Petit Verdot & 0,5 % Carmenère.
Medelålder för vinstockar - 35 år.
Beskärningsteknik - Anpassad för varje vinstock.
Uttag per hektar - ? hektoliter.
Skörd – Manuel - Från mitten av september börjar en av de mest spännande och arbetsintensiva perioderna. Vanligtvis fridfullt och stillsamt, blir slottet en uppsjö av aktivitet när alla förbereder sig för att samla frukten som har omsorgsfullt vårdats under hela året. Noggrann vetenskaplig analys och provning av druvorna måste ske innan order ges om skörd. Plockning får endast ske när varje tomt når en punkt av perfekt mognad.
Överför till fat - Direkt efter att vinet dragits av från skalen.
Vinmakning - En rigorös sorteringsprocess utförs på en variant-för-variant och plot-by-plot-basis, medan toppmodern optisk scanningsutrustning möjliggör oöverträffad precision och kvalitetskontroll. Därefter krossas druvorna, följt av jäsning, maceration och pressning, innan vinet överförs till fat. Varje steg kräver tålamod, noggrannhet och oklanderlig hygien.
Lagring - 70% på nya fat. Hos Brane bestäms typen av fat som används (upp till 70 % ny ek) och lagringslängden (i genomsnitt 18 månader) enligt årgångens och blandningens egenskaper. Vinet måste vila och mogna i den svala, mörka källaren som förberedelse för sitt liv på flaska. Mikrosyresättning uppstår när vinet gradvis absorberar syre genom fatstavarna. Under hela denna inledande åldringsprocess är det oenologernas uppgift att smaka regelbundet, bedöma takten i vinets utveckling.
Portfölj
- Grand Vin – Château Brane-Cantenac
- 2nd wine – Baron de Brance - Namnet på det andra vinet hedrar baron Jacques-Maxime de Brane, som ägde godset på 1800-talet.
- Margaux de Brane
- Brane-Cantenac Blanc
Artiklar om slottet
- The Wine Cewllar Insider: Chateau Brane Cantenac
- Decanter by Jane Anson - Chateau Brane-Cantenac
Kuriosa om slottet
Chateau Brane Cantenac har varit en konsekvent egendom i Margaux sedan Henri Lurton tog över fastigheten 1992. Men under det senaste decenniet har kvaliteten tagit ytterligare en kraftig uppgång. Även i en blandad årgång som 2014 producerade Brane ett vackert vin. 2015 och 2016 var båda enastående och utan tvekan några av de bästa vinerna som någonsin gjorts på fastigheten och 2017 var också en riktig höjdpunkt för appellationen. Slutligen är 2018 ännu en exceptionell årgång för Brane med sin husstils elegans och finess och ingen brist på smak förenad med en komplex tanninstruktur som är otroligt sammanvävd och bred. Det kanske mest imponerande inslaget i Branes 2018 är den otroliga längden, som är full av doftande exotiska aromer och smaker.
Filmer om slottet
- MEET UGCB - CHÂTEAU BRANE-CANTENAC
- The Inimitable Identity of Château Brane-Cantenac