AOC Pomerol
Pomerol
Introduktion till slottet
Château Petit-Village producerar klassiska frodiga Pomerol-viner som säljs för en bråkdel av de priser som beordras av några av dess mer fashionabla grannar. Sedan 1989 har det ägts av AXA och drivs av Jean-Michel Cazes och oenologen Daniel Llose. AXA äger även Château Pichon-Longueville Baron, Château Cantenac Brown och Château Suduiraut.
Klassificering
premiers crus
Appellation
Pomerol
Pomerol är en appellation och kommun i vinregionen Bordeaux. Den ligger norr om floden Dordogne, främst i kommunen Pomerol men även i delar av Libourne och Lalande-de-Pomerol. Området är tillsammans med Saint-Émilion känt för väldigt exklusiva rödviner, där - till skillnad från i Médoc - druvan Merlot dominerar. Pomerolvinerna brukar beskrivas som något kraftigare i stilen än Saint-Émilionvinerna.
Appellationen Pomerol omfattar 800 hektar, och gränsar i öster till Saint-Émilion och i norr till Lalande-de-Pomerol, som gör liknande viner som Pomerol. På järnhaltiga jordar, som i området kallas "crasse de fer", växer Merlotdruvan och ger kraftfulla viner med animalisk karaktär och toner av bär och multna löv. I Pomerol finns ingen officiell klassificering. Pomerol har, till skillnad från övriga traditionella prestigeappellationer i vinregionen Bordeaux, ingen officiell klassificering. Den mest kända egendomen i Pomerol är Château Pétrus.
Pomerol är den minsta av alla stora vinproducerande Bordeaux-appellationer. Det finns bara 800 hektar under vinstockar i Pomerol, ge eller ta ett hektar här eller där. Appellationen är nära 3 kilometer gånger 4 kilometer. För närvarande producerar nära 150 olika slott Pomerol-vin. Som du kan föreställa dig, är de flesta Pomerol slott små. Naturligtvis finns det några undantag.
Pomerol är hemmet för några av de dyraste, eftertraktade vinerna i världen. Petrus, Chateau Lafleur och Le Pin ligger inom gångavstånd från varandra
Toppviner
Pétrus, Le Pin, l’Evangile, Petit-Villages, La Conseillante.
Historisk bakgrund
Det är okänt vem som ursprungligen planterade vinstockar på gården, men efter den franska revolutionen var den under ägandet av familjen Dufresne, enligt Henri Enjalbert, andra generationens vinodlare i Libournais. När egendomen förvärvades av Fernand Ginestet 1919 väckte det en del sensation som den första Libournais-fastigheten som köptes av en ledande Bordeaux-negociant. Det förblev bland Ginestet egendomarna, tillsammans med egendomar som Château Margaux och Château Cos d'Estournel, tills det svåra 1970-talet tvingade Ginestets att dela sin slott. Petit-Village drevs av Bruno Prats fram till 1989 då det såldes till försäkringskoncernen AXA. Det ägs av företaget hittills, för närvarande under ledning av Christian Seely.
Efter tre års förberedelser började Petit-Village använda nya källaranläggningar i februari 2008, samt utökade vinturismanläggningar.
I juni 2020 såldes Chateau Petit Village till familjen Moulin, ägarna till den närliggande Pomerol-egendomen, Château Beauregard. Augustin Belloy, en medlem av familjen, är ansvarig för godset idag
Profil
Owners: Famille Moulin
General Manager: Vincent Priou
Technical Director: Marielle Cazaux, den tidigare tekniska chefen för Petit-Village lämnade 2015 för att ansluta sig till La Conseillante. Hon ersattes av Diana Garcia Berrouet, som är svägerska till Olivier Berrouet av Petrus.
Vinmakare och Œnolog: Daniel Llose.
Produktion – 4,800 lådor per år
Yta – 11 hektar.
Terroir - Petit-Villages 11 hektar stora vingård ligger på grusrika jordar med kalkstens- och lerundergrund. Det gränsar till Vieux Château Certan i norr och La Conseillante i öster. Vingården förstördes i praktiken av 1956 års frost och var tvungen att planteras om totalt.
Druvsammansättning – Petit-Villages vin är en blandning av 80% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon och 10% Cabernet Franc.
Genomsnittsålder på rankorna - I genomsnitt är vinstockarna 35 år gamla. Däremot har de gamla vinstockar. Den äldsta vinstocken i Petit Village är en enda merlotlott som planterades 1947
Beskärningsteknik - Anpassad för varje vinstock.
Stockar per hektar – I genomsnitt planteras vinstockarna till en täthet på 5 600 vinstockar per hektar.
Vinodling – Idag, över har vingården odlas med endast ekologiska metoder. Gården certifierades som ekologisk 2023.
Vinmakning - För att producera vinet från Petit Village sker vinifieringen i 18 termoreglerade betongkar under i genomsnitt 21 dagar. Karen varierar i storlek från 35 hektoliter upp till 80 hektoliter. Malolaktisk jäsning sker på fat.
Lagring – Petit Village har lagrats på 70 % nya franska ekfat i cirka 14-18 månader.
Portfölj
- Grand Vin – Château Petit-Villages [3,500 lådor per år.]
- 2nd wine – Le Jardin de Petit-Village [1,300 lådor per år]
De bästa årgångarna av Chateau Petit Village är: 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2012, 2010 och 2009. Jag har inte haft så mycket tur med äldre årgångar, men jag erkänner att jag sällan ser dem. Min känsla är att de bästa vinerna från Petit Village görs idag. Faktum är att 2020 är den bästa årgången som någonsin producerats på egendomen!
Artiklar om slottet
Chateau Petit Village Pomerol Bordeaux, Complete Guide
Les grands vins du Grand Tasting : Château Petit-Village
Les vins du château Petit Village - Reportage
Kuriosa om slottet
- Petit Village har varit en medium/fyllig Pomerol, utan samma nivå av mognad, elegans och koncentration som de bättre vinerna från regionen ofta uppvisar.
- När Stephane Derenoncourt ersatte Michel Rolland 2005, börjar det vända för detta populära Bordeaux-vin på höger stranden. 2015 Petit Village var dock ett steg upp från de andra, tidigare producerade årgångarna.
- Det är verkligen ett elegant vin och uppenbarligen var den årgången ett förebud om saker som skulle komma från denna välkända men underpresterande egendom eftersom 2020 är den bästa årgången från Petit Village som någonsin producerats.
Filmer om slottet
Château Petit-Village - Pomerol - Millésime 2021 "En Primeurs"
Gastronomi Bordeaux
- Kalvbräss och njur-charlotte med confit på salvia och vitlökskräm från Le Chapon Fin.
- Grillad svensk kalventrecôte med sallad på tomat och tryfferad hummerbearnaise.
- Burger deluxe - grillat ankbröst, halstrad anklever, confiterade tomater och tryffelbéarnaise.
- Confit de Canard Sauce Bordelaise från Restaurant La Tupina.
- Lasagne med färserad kanin, carbonara på oliver, färska champinjoner och parmesan från Hôtel Burdigala.
- Tournedos de boeuf, foie chaud från Bistro du Sommelier.