Levererar vi till dig?
Smidig leverans hem?

Château Pavie

premier grand cru classé «A»

Saint-Emilion

Introduktion till slottet

Château Pavie är en vingård i Saint-Émilion. Egendomen ligger på platån söder om byn St Emilion. 2012 klassificerades den i den första rankningen av klassificeringen av Saint-Émilion-vinerna, som en Premier Grand Cru Classé « A », efter att ha tidigare varit en Premier Grand Cru Classé « B » sedan 1954.  

Klassificering

Premier Grand Cru Classé «A»

Appellation

Saint-Emilion

I området kring den lilla medeltidsbyn Saint-Emilion finns 5500 hektar vinodlingar. Vingårdarna har olika jordmåner. En kalkstensplatå samt kalk- och sandlerjordar ger vinerna från området fyllig och kraftfull karaktär. De två appellationerna är AOC Saint-Emilion och AOC Saint-Emilion Grand Cru. Dessutom finns fyra satellitappellationer på totalt 3800 hektar: 

 

Lussac Saint-Emilion 

Montagne Saint-Emilion 

Puisseguin Saint-Emilion 

Saint-Georges Saint-Emilion

 

Ett par kilometer från staden Libourne ligger Saint-Emilion, en stad som är känd av ett flertal anledningar. Detta är staden som givit sitt namn till vinet som kommer från regionen sedan mycket lång tid tillbaka. Staden tilldrar sig mycket resänärer inte enbart på grund av vinet, utan även för sin skönhet och fascinerande historia. Mitt i den medeltida staden ligger den imponerande kyrkan vars innandöme ser ut som en schweizerost! Sedan det 8:e århundradet har munkarna grävt ut hela klippan under kyrkan.  Kommunens vitikulturella rykte har den att tacka vinerna från platån ovan för byn. Man delar in Saint-Emilion in två distinkta, vitt skilda delar – les Côtes, platån samt dalsänkan. 

I Saint-Emilion vimlar det av små spännande vinodlare som testar gränserna för vad röd Bordeaux kan vara. Tillsammans med Pomerol är St Emilion fortfarande den mest spännande appellationen i Bordeaux. Den genomsnittlige odlare förfogar över 2,5 ha och de riktigt stora egendomarna, som de som finns på Médoc-halvön, lyser med sin frånvaro. Trenden går mot att alla dessa småvingårdar producerar sitt eget vin och det är dessa viner som nu fått omtvistade benämningen ’Vin de garage’ av den franske vinjournalisten Béttane. ’Garage-vin’ låter inte så rumsrent och kanske österrikiska vintidningen Falstaff’s benämning ’Bonsai-vin’ är bättre?

Klassificeringssystemet ljuger inte när närmare 80 viner testades från denna appellation. 1er Grand Cru Classé var bättre än Grand Cru Classé som i sin tur imponerade mer på mig än Grand Cru. Cheval Blanc som är områdets största vin fick de högsta poängen av mig (98-99). Och många pratar redan om den fullträff man lyckats med under 2010. Här visade man också att andravinerna hos toppslotten är något att satsa på. En marginell kvalitetsskillnad, men en stor prisskillnad och Petit Cheval har jag gärna i min källare. Andra slott som imponerade var L´Angelus och Pavie Macquin samt de helt fenomenala vinerna från Comtes von Neippeg med D´Aiguilhe, Canon La Gaffeliere och La Mondotte. Sammanfattningsvis kan jag erkänna att mina anteckningar enbart innehöll superlativ från St.-Emilion och nu väntar man bara på en prislapp. 

Toppviner

Cheval Blanc, Ausone, l’Angelus, Pavie Macquin, Troplong Mondot, Canon-la-Gaffelière, Figeac  

Historisk bakgrund

Sluttningarna av Château Pavie och Ausone planterades först av de gamla romarna på 300-talet. Chateau Pavie blev dock känd som vingård först nästan två tusen år senare.

Château Pavie var definitivt känt i mitten av 1800-talet. På den tiden var dagens Robert Parker Bordeaux-bibeln publicerad av Cocks och Ferets "Bordeaux et ses vins." 1850 var den första upplagan redan hög på vinerna från Pavie eftersom de kallade det en av de första klassade tillväxterna i Saint Emilion.

Sluttningarna av Château Pavie och Ausone planterades först av de gamla romarna på 300-talet. Château Pavie blev dock känd som vingård först nästan två tusen år senare. Château Pavie var definitivt känt i mitten av 1800-talet. På den tiden var dagens Robert Parker Bordeaux-bibeln publicerad av Cocks och Ferets "Bordeaux et ses vins." 1850 var den första upplagan redan hög på vinerna från Pavie eftersom de kallade det en av de första klassade tillväxterna i Saint Emilion.

En del av Château Pavie såldes av 1885, intressant nog (samma år som den berömda klassificeringen av Medoc ägde rum), till den välkände Bordeaux-förhandlaren Ferdinand Bouffard. Det var Bouffards önskan att öka storleken på vingårdarna. Med tiden lyckades han få ihop en 50 hektar stor vingård med en årlig produktion som varierade från 12,500 till 15,000 lådor per år. Det gjorde Château Pavie till en av de största egendomarna på högra stranden!

I slutet av 1800-talet var Château Pavie och Pavie Decesse helt separata egendomar. Nästan samtidigt var familjen Macquin också upptagen med att köpa paket med vingårdar i samma region. Dessa köp ledde till skapandet av Château Pavie Macquin.

1998 köpte Gerard Perse, som redan ägde Château Monbousquet, Château Pavie från familjen Valette för $31,000,000. Château Pavie upplevde en återfödelse tack vare Gerard Perses och Chantal Perses drivkraft och attityden utan kostnad. Vid köpet var vingårdarna i dåligt skick 

Pavie krävde omfattande omplantering för att nå rätt nivå av vinstockstäthet. Det fanns också skiften som behövde odlas. Minst 25 % av vingården krävde omfattande arbete.

Profil

Owner: Gerard & Chantal Perse

Konsulterande Œnolog: Michel Rolland

Oenologist and cellar master: Jean-Baptiste Pion

Produktion – ca 70,000 flaskor per år.

Yta – 42 hektar varav 37 är under vinodling. 2002 utökade Gerard Perse vingårdarna i Château Pavie med 2,5 hektar när vinstockarna från Château La Clusiere införlivades i Château Pavie. Detta tilläts ske på grund av likheten mellan terroirer. År 2002 godkände INAO integrationen (eller kanske återintegreringen) av Château La Clusiere i vingården i Pavie. Samtidigt slogs också en liten del av Pavie Decesses vingårdar samman till Château Pavie. Detta minskade området för Pavie Decesse från 9,5 hektar till 3,5 hektar, samtidigt som vingårdarna i Château Pavie ökade.

Terroir - Vingården är ett stort kvarter. Bara det är nästan unikt i Saint Emilion, men viktigare för vinets karaktär, här hittar du olika terroirer. Var och en har sitt eget mikroklimat. Du kan dela upp jordarna så här. Du har 21 separata vingårdslägen som börjar på toppen av platån, där du hittar djupa kalkstensjordar med lera. På toppen, som är 110 meter, finns det djupare, rikare, lera i undergrunden. Därifrån, när du rör dig från toppen och färdas längre ner för sluttningarna, har du mer kalksten med lite lera. Längst ner på kullen hittar du sand, lera och grusjord. Vingårdens kanske bästa terroir ligger på toppen, precis bakom slottet.

Druvsammansättning - 50% Merlot, 30% Cabernet Franc and 20% Cabernet Sauvignon. 

Genomsnittsålder på stockarna – ca 43 år.

Beskärningsteknik - Anpassad för varje vinstock.

Uttag per hektar – 30hl/ha.

Stockar per hektar – 12,500-15,000.

Vinodling – Chateau Pavie-vingården odlas med hjälp av hållbara, vingårdsförvaltningstekniker. En del av målet på Chateau Pavie är att producera vin från mogna druvor och låga skördar. 70 % av vingården odlas med ekologiska metoder. Det är målet för dödsboet att bli 100% ekologiskt.

Vinmakning – För att producera vinet från Chateau Pavie börjar allt med en stor urvalsnivå. En första sortering tar in vingårdarna och återigen med optisk sortering. För vinifieringen flyttas de hela bären med transportband till ektankar för krossning med gravitation. Efter en förjäsning kall maceration som kan pågå så länge som 8 eller 9 dagar vid 8 grader Celsius, sker en 36 dagars maceration. Vinet är vinifierat i 20, temperaturkontrollerade träkar. Karen avtappas ofta för att öka koncentrationen. Malolaktisk jäsning sker på fat.

Lagring - Vinet från Chateau Pavie har lagrats på 75 % nya franska ekfat i 18 till 24 månader. De första 6 månaderna, givet eller ta av lagringstiden, spenderas med vinets lagring på sin jästfällning. Mängden ny ek och tiden i fatet kommer att variera, beroende på egenskaperna hos varje Bordeaux-årgång. Chateau Pavie producerar 8 000 lådor vin per år.

 

Portfölj

  1. Grand Vin – Château Pavie [ca 8,000 lådor/år]
  2. 2nd wine – Det finns ett andra vin, Aromes de Pavie. Men från och med 2018 började Aromes de Pavie endast använda frukt från ett specifikt 11 hektar stort vinstockar beläget på östra sidan av deras platå. Vinerna produceras också i den egna källaren. Idag kan det ses på egen hand, som ett distinkt varumärke. [ca 7,500 lådor/år]?

 

De bästa årgångarna av Chateau Pavie är: 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2012, 2010, 2009, 2008, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000 and 1998 i en mycket annan stil, tänk klassisk Bordeaux, utan samma förmåga till åldrandepotential. Från och med årgången 2019 kan du här smaka på ett skift i stilen till ett lite mer avslappnat, mindre kraftfullt och mindre ekaktigt vin, vilket gör detta till ett ännu bättre vin!

Artiklar om slottet

Chateau Pavie St. Emilion Bordeaux, Complete Guide

Kuriosa om slottet

  1. 2012 klassificerades den i den första rankningen av klassificeringen av Saint-Émilion-vinerna, som en Premier Grand Cru Classé « A », efter att ha tidigare varit en Premier Grand Cru Classé « B » sedan 1954. 
  2. 2002 utökade Gerard Perse vingårdarna i Château Pavie med 2,5 hektar när vinstockarna från Château La Clusiere införlivades i Château Pavie.
  3. Samtidigt slogs också en liten del av Pavie Decesses vingårdar samman till Château Pavie.
  4. Med sin bakgrund inom byggandet kunde Gerard Perse slutföra renoveringen på en rekordtid på bara 24 månader. Slottet anses av vissa vara lika kontroversiellt som vinet från Chateau Pavie, på grund av dess flashiga, uppmärksammade, marmorbelastade receptionsområde för gäster. Det nya slottet ritades av den kända arkitekten Alberto Pinto.

 

Filmer om slottet

Chateau Pavie, Saint-Emilion 1er Grand Cru Classé "A"

 

Millesime 2020 EN Primeurs - Perse latitudes

A quick overview of the vineyard

Gastronomi Bordeaux

  1. Kalvbräss och njur-charlotte med confit på salvia och vitlökskräm från Le Chapon Fin.
  2. Grillad svensk kalventrecôte med sallad på tomat och tryfferad hummerbearnaise.
  3. Burger deluxe - grillat ankbröst, halstrad anklever, confiterade tomater och tryffelbéarnaise.
  4. Confit de Canard Sauce Bordelaise från Restaurant La Tupina.
  5. Lasagne med färserad kanin, carbonara på oliver, färska champinjoner och parmesan från Hôtel Burdigala.
  6. Tournedos de boeuf, foie chaud från Bistro du Sommelier.

 

Château Pavie 2020

Château Pavie 2020

Rött vin från Saint-Émilion
4972kr
KÖP
Poäng 100/100
Château Pavie 2017

Château Pavie 2019

Rött vin från Saint-Émilion
5140kr
KÖP
Poäng 99/100
Les Arômes de Pavie 2017

Les Arômes de Pavie 2017

Rött vin från Saint-Émilion
1485kr
KÖP
Poäng 94/100
Château Pavie 2010

Château Pavie 2010

Rött vin från Saint-Émilion
6299kr
Château Pavie 2017

Château Pavie 2017

Rött vin från Saint-Émilion
4791kr
Château Pavie 2010

Château Pavie 2012

Rött vin från Saint-Émilion
5449kr
Château Pavie 2017

Château Pavie 2015

Rött vin från Saint-Émilion
5024kr
Les Arômes de Pavie 2017

Les Arômes de Pavie 2016

Rött vin från Saint-Émilion
1218kr
Château Pavie 2010

Château Pavie 2009

Rött vin från Saint-Émilion
5704kr
Château Pavie 2010

Château Pavie 2016

Rött vin från Saint-Émilion
5534kr
Les Arômes de Pavie 2017

Les Arômes de Pavie 2020

Rött vin från Saint-Émilion
1269kr
Château Pavie 2017

Château Pavie 2013

Rött vin från Saint-Émilion
7403kr
Château Pavie 2017

Château Pavie 2006

Rött vin från Saint-Émilion
4939kr
Château Pavie 2017

Château Pavie 2002

Rött vin från Saint-Émilion
4939kr
Château Pavie 2017

Château Pavie 2000

Rött vin från Saint-Émilion
9935kr
Château Pavie 2017

Château Pavie 1982

Rött vin från Saint-Émilion
6214kr

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st