Levererar vi till dig?
Smidig leverans hem?

Petrus

AOC Pomerol

Pomerol

 

Introduktion till slottet

Château Pétrus är ett rött bordeauxvin från appellationen Pomerol i sydvästra Frankrike. Vinet räknas till ett av världens finaste, dyraste och mest svåråtkomliga. En flaska Château Petrús kostar ca 10,000 kronor för senare årgångar och ibland mer än så. Den redan legendariska årgången 2005 kostade över 27,000 kr när den släpptes 2008. De finaste äldre årgångarna, såsom 1921, 1929 och 1961 kan kosta över 100,000 kronor 

Château Pétrus ägs och drivs av negocianten Établissements Jean-Pierre Moueix med Christian Moueix (utsedd till Man of the Year 2008 av tidningen Decanter) i spetsen. Företaget äger flera andra vingårdar bland annat Chateau Lagrange och Chateau La Fleur-Petrus i Pomerol och Dominus i Napa Valley, USA.

Klassificering

AOC Pomerol

Appellation

Pomerol

Pomerol är en appellation och kommun i vinregionen Bordeaux. Den ligger norr om floden Dordogne, främst i kommunen Pomerol men även i delar av Libourne och Lalande-de-Pomerol. Området är tillsammans med Saint-Émilion känt för väldigt exklusiva rödviner, där - till skillnad från i Médoc - druvan Merlot dominerar. Pomerolvinerna brukar beskrivas som något kraftigare i stilen än Saint-Émilionvinerna. 

Appellationen Pomerol omfattar 800 hektar, och gränsar i öster till Saint-Émilion och i norr till Lalande-de-Pomerol, som gör liknande viner som Pomerol.  På järnhaltiga jordar, som i området kallas "crasse de fer", växer Merlotdruvan och ger kraftfulla viner med animalisk karaktär och toner av bär och multna löv. I Pomerol finns ingen officiell klassificering. Pomerol har, till skillnad från övriga traditionella prestigeappellationer i vinregionen Bordeaux, ingen officiell klassificering. Den mest kända egendomen i Pomerol är Château Pétrus.

Pomerol är den minsta av alla stora vinproducerande Bordeaux-appellationer. Det finns bara 800 hektar under vinstockar i Pomerol, ge eller ta ett hektar här eller där. Appellationen är nära 3 kilometer gånger 4 kilometer. För närvarande producerar nära 150 olika slott Pomerol-vin. Som du kan föreställa dig, är de flesta Pomerol slott små. Naturligtvis finns det några undantag. 

Den största Pomerol-vingården tillhör Château de Sales på 47,5 hektar. Den minsta vingården är Enclos Tourmaline, som tills nyligen var en knapp 0,5 hektar vinstockar. Idag är Clos 56, som är ,6 hektar, och Clos St. Andre på ,6 hektar de två minsta vingårdarna i appellationen. I genomsnitt produceras närmare 350 000 lådor vin i Pomerol varje år, så som ni ser produceras det inte mycket vin. Det gamla ordspråket är sant här, bra saker kommer i små förpackningar. Pomerol är hemmet för några av de dyraste, eftertraktade vinerna i världen. Petrus, Lafleur och Le Pin ligger inom gångavstånd från varandra. 

Toppviner

Pétrus, Le Pin, l’Evangile, Petit-Villages, La Conseillante. 

Historisk bakgrund

Den första referensen är för en transaktion med Jacques Meyraud när han köpte en del Pomerol vingårdsfastigheter belägen i Gazin, från familjen Voisin. Detta är både intressant och profetiskt för några hundra år senare sålde Gazin återigen några av sina bästa landområden till Petrus.

Petrus köptes senare av Antoine Arnaud 1770. Under mer än ett sekel behöll familjen Arnaud ägandet av fastigheten. På den tiden var det lilla slottet allmänt känt som Petrus (Arnaud). I mitten till slutet av 1800-talet började Petrus bli känd. Det ansågs vara det tredje bästa vinet i Pomerol, strax efter Vieux Château Certan och Trotanoy. Kvaliteten på Petrus och dess vin började få fler utmärkelser strax efter att phylloxera-epidemin ödelade större delen av Bordeaux. 

Efter phylloxera-attacken återplanterades Petrus vingårdar till mestadels Merlot-vinstockar. Från den tiden och framåt var Petrus erkänd som ett fantastiskt vin med unika egenskaper. 

1969 köpte Jean-François Moueix, Jean-Pierres äldsta son, de återstående aktierna av fru Lily Lacoste. Samma år arrangerade han att köpa 5 hektar av några av de bästa vingårdarna som ägdes av Gazin. Detta var ett av de stora köpen i hela Pomerol, eftersom det gjorde det möjligt för Petrus att avsevärt öka storleken på sina vingårdar.

Jean Pierre Moueix började som ägare till Chateau Fonroque i St. Emilion. När han upptäckte att negocianterna inte var intresserade av hans vin, öppnade han sitt eget negociantföretag i syfte att hjälpa till att sälja Fonroque. Ur nöd föddes den största och viktigaste negocianfirman för Pomerol och den högra stranden.

Idag omfattar företagsportföljen ägande i La Fleur Petrus, Trotanoy, Hosanna, Latour-Pomerol, Lagrange och La Grave i Pomerol samt Bel-Air Monange med flera i St. Emilion. Dessutom är Moueix ansvarig för att agera som negociant för en myriad av Pomerol-slott samt fastigheter i Saint Emilion.

Profil 

Owner: Jean-François Moueix & Christian Moueix

General Manager: Christian Moueix

Vinmakare och Œnolog: Olivier Berrouet

Produktion – ca 2,500 lådor/år.

Yta –28,5 hektar, varav 11,4 hektar är planterade med vinrankor.

Terroir - Château Petrus, som ligger på en platå i den östra delen av Pomerol, Bordeaux, har fått sitt namn från den latinska versionen av St. Peter. Den 28,5 tunnland stora vingården Petrus ligger på toppen av den högsta höjden på Pomerolplatån och är planterad med 100% Merlot-druvor. Petrus blålera är det som gör vinerna så speciella. Petrus är utmärkande då hela dess vingård ligger precis ovanpå leran, medan närliggande vingårdar bara har en del blålera i sina jordar. Från denna unika jord och terroir producerar Petrus bara ett vin.

Druvsammansättning – 100% Merlot.  Under 1990-talet och in på 2000-talet reserverades cirka 1/2 hektar för Cabernet Franc, vilket gjorde vingårdsplanteringarna till cirka 95 % Merlot och 5 % Cabernet Franc. Cabernet Franc användes dock inte i de flesta årgångar. Sedan 1982 har sorten faktiskt bara inkluderats vart tredje eller vart fjärde år. Idag har alla Cabernet Franc-rankor tagits bort och ersatts med Merlot. Detta är helt annorlunda än vad Petrus planterades till på 1960- och 1950-talen, och kanske innan dess. På den tiden planterades Petrus närmare 80 % Merlot och 20 % Cabernet Franc.

Genomsnittsålder på stockarna – I genomsnitt är Petrus vinstockar 40 år gamla. Petrus vingårdar återplanteras i en takt som gör att arbetet kan utföras på en del av en hektar vart 7:e till 9:e år. Medan medelåldern hålls på 40 år, planterades Petrus äldsta vinstockar 1952.

Beskärningsteknik - Anpassad för varje vinstock.

Uttag per hektar – Det är intressant att notera att ett ökat urval genom åren verkligen har minskat mängden vin hos Petrus. Till exempel under 1970-talet var medelskörden nära 70 hektoliter per hektar. Idag är produktionen nästan hälften av vad den var tidigare med en genomsnittlig skörd på 40 hektoliter per hektar

Stockar per hektar – Vingården Petrus är planterad till en vinstockstäthet som är cirka 6,600 vinstockar per hektar för de äldsta skiftena. De yngre skiftena planteras med en högre vinstockstäthet som är nära 7,000 vinstockar per hektar.

Vinodling – Petrus var bland de första i Bordeaux att implementera grönskörd som ett sätt att sänka skörden och höja kvaliteten på de återstående druvorna. Idag skämmer Petrus-teamet bort vingården året runt och fortsätter till grönskörd när det behövs för att få ut den bästa potentialen hos frukten. Druvorna skördas för hand under fem till sex dagar och jäser i temperaturkontrollerade betongtankar.

Skörd – Druvorna skördas för hand.

Vinmakning – Idag är praktiken för en kort förjäsning maceration på en eller två dagar. Tidigare varade macerationen så länge som 15 till 21 dagar. Extraktion görs genom pump-overs. 50 % av juicen pumpas över på morgonen. Den återstående juicen får en pump över senare på natten. Efter att den alkoholhaltiga jäsningen är avslutad går saften igenom malolaktisk jäsning i kar.

Lagring - Vinet har lagrats i 50 % eller mer ny fransk ek i 15 till 18 månader för att undvika överskott av extraktion.

 

 

Portfölj

  1. Grand Vin – Château Petrus [ca 2,500 lådor/år] Petrus gör bara ett vin. Olivier Berrouet har varit vinmakare på Petrus sedan 2008, då han tog över för sin far, Jean-Claude Berrouet, som var vinmakare på Petrus från 1964 till sin pensionering.

Artiklar om slottet

Petrus Pomerol Bordeaux Wine, The Complete Guide

Kuriosa om slottet

  1. Det dyraste vinet i hela Bordeaux hade en mycket ödmjuk början. Jämfört med de bästa Bordeaux-vinerna i Medoc är det också en relativt ny producent. Forskning visar att de äldsta uppgifterna om Petrus historia går tillbaka till mitten av 1750-talet, vilket gör det till en av de tidigaste etablerade vingårdarna i Pomerol.
  2. Även om vinerna från Pomerol aldrig har klassificerats, anses Petrus allmänt, inte bara som det enastående vinet i appellationen genom konsensus, utan har också det högsta priset av alla egendomar på högra stranden.
  3. Petrus, delar sitt namn med sin plats, Petrus kulle. Det finns dock en mer historisk sida av namnet Petrus. Under de gamla romarnas tid ägdes fastigheten av en romare vid namn Petrus. Logotypen för vinet hämtade sin inspiration från den grekiska versionen av St. Peter, "Petros".
  4. Det kan hävdas att Pomerol och Petrus på något sätt gjorde Robert Parker och Robert Parker hjälpte till att göra Pomerol och Petrus också. Denna vändning ägde rum med årgången 1982. Det går inte att förneka att Pomerols viner kunde vara extraordinära före Robert Parker, men hans oupphörliga beröm och höga poäng kastade Pomerol i världens rampljus.
  5. Vad gör Petrus terroir så unik? Petrus lerjordar är minst 40 miljoner år gamla att börja. Det tjocka gruset på den omgivande platån är bara 1 miljon år gammalt. Det finns två lager lera på Petrus. Matjorden av mörk lera är 60 till 80 centimeter tjock.
  6. Cirka 2016 sålde Petrus en andel på 20 % i vingården för 200 miljoner euro till Alejandro Santo Domingo, en rik colombiansk investerare. Det betyder att Petrus är värd nära 1,5 miljarder dollar idag! Alejandro Santo Domingo är också en stor aktieägare i Anheuser-Busch InBev, världens största ölproducent. Affären hölls tyst i upp till 2 år, vilket gör den till en av de bäst bevarade hemligheterna i Bordeaux.

 

Filmer om slottet

Cult Wines; Château Petrus 

How to Open a 1961 Château Pétrus Wine Bottle

 

 

Une bouteille de Pétrus revenue de l'espace estimée à un million de dollars par Christie's

Gastronomi Bordeaux

  1. Kalvbräss och njur-charlotte med confit på salvia och vitlökskräm från Le Chapon Fin.
  2. Grillad svensk kalventrecôte med sallad på tomat och tryfferad hummerbearnaise.
  3. Burger deluxe - grillat ankbröst, halstrad anklever, confiterade tomater och tryffelbéarnaise.
  4. Confit de Canard Sauce Bordelaise från Restaurant La Tupina.
  5. Lasagne med färserad kanin, carbonara på oliver, färska champinjoner och parmesan från Hôtel Burdigala.
  6. Tournedos de boeuf, foie chaud från Bistro du Sommelier.
Pétrus 2020

Pétrus 2020

Rött vin från Pomerol
86185kr
KÖP
Poäng 100/100

Nyhet

Pétrus 2019

Pétrus 2019

Rött vin från Pomerol
86185kr
KÖP
Poäng 100/100

Nyhet

Pétrus 2018

Pétrus 2018

Rött vin från Pomerol
79011kr
KÖP
Poäng 100/100

Nyhet

Pétrus 2017

Pétrus 2017

Rött vin från Pomerol
57489kr
KÖP
Poäng 99/100

Nyhet

Pétrus 2016

Pétrus 2016

Rött vin från Pomerol
86185kr
KÖP
Poäng 100/100

Nyhet

Pétrus 2014

Pétrus 2014

Rött vin från Pomerol
59282kr
KÖP
Poäng 98/100

Nyhet

Pétrus 2013

Pétrus 2013

Rött vin från Pomerol
56592kr
KÖP
Poäng 97/100

Nyhet

Pétrus 2012

Pétrus 2012

Rött vin från Pomerol
61076kr
KÖP
Poäng 98/100

Nyhet

Pétrus 2011

Pétrus 2011

Rött vin från Pomerol
59282kr
KÖP
Poäng 97/100

Nyhet

Pétrus 2010

Pétrus 2010

Rött vin från Pomerol
86185kr

Nyhet

Pétrus 2010

Pétrus 2009

Rött vin från Pomerol
86185kr
KÖP
Poäng 100/100

Nyhet

Pétrus 2010

Pétrus 2008

Rött vin från Pomerol
59282kr
KÖP
Poäng 97/100

Nyhet

Pétrus 2010

Pétrus 2007

Rött vin från Pomerol
59282kr
KÖP
Poäng 95/100

Nyhet

Pétrus 2010

Pétrus 2006

Rött vin från Pomerol
59282kr
KÖP
Poäng 99/100

Nyhet

Pétrus 2010

Pétrus 2005

Rött vin från Pomerol
79011kr
KÖP
Poäng 100/100

Nyhet

Pétrus 2010

Pétrus 2004

Rött vin från Pomerol
59282kr
KÖP
Poäng 97/100

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st