deuxième cru
Pauillac

"This very beautiful second growth vintage has produced a series of really stunning wines and it stands at the top of the Médoc hierarchy "
By La Revue du Vin de France
Introduktion till slottet
Pichon Baron och Pichon Lalande började livet tillsammans. Vid starten var de ursprungligen en del av samma Pauillac-vingård. Slottet och vingården i Pichon Baron fick sitt namn som många egendomar på dagen, genom äktenskap. Detta hände när Therese, dotter till grundaren, fick godset som hemgift när hon gifte sig med Jacques de Pichon Longueville, Bordeaux-parlamentets första president. Detta började skapandet av vad vi nu känner till som Pichon Longueville Baron.
Klassificering
deuxième cru
Appellation
Pauillac
Ett gammalt uttryck i Médoc lyder «bara rankor som har utsikt över vattnet har möjligheten att skapa viner av superb kvalitet». Det är denna privilegierade placering, enbart 300 meter från Gironde-floden, som gör vinet från Château Latour så unikt. Framför Pauillac, så är flodmynningen 7 km bred. Därför, vid extrema väderförhållanden, speciellt vid ordentligt kyla så tjänar floden som klimatutjämnare. Ett slående exempel på hur viktig floden är såg vi 1991, under natten mellan den 20 och 21 april: på natten slog frosten till så pass hårt att hela Bordeaux-regionen tappade 70% av druvorna. Men på Château Latour´s vångårdslägen «Enclos» så förlorades enbart 30% av produktionen.Denna kapacitet, att mjuka ut skillnaderna mellan vinter och vår, gör att den vegetabiliska cykeln i rankans liv utvecklas flera dagar för andra slott belägna längre från floden. Detta ger i slutändan tidigare skördar.
Klimatet
Den 45 breddgraden går rakt igenom Médoc vilket ger regionen ett relativt varmt och fuktigt klimat med mycket solsken. Det som dock kommer att påverka klimatet mest är det faktum att landtungan ligger mellan dessa två hav. Denna specifika situationen skapar ett mycket fördelaktigt mesoklimat som gör att man upplever en relativt jämn temperaturskillnad samt att man får en jämn och fin värme som räcker igenom hele den känsliga mognadsfasen av druvorna.
Jordmånen – le terroir
Rankorna är planterade i en jordmån som domineras av granitrik jord – Güntzgranit. Denna Güntz är kvarlämningar från de vulkanrika terrasserna som fördes med inlandsisen från Pyrenéerna och centralmassivet för att sedan krossas under erosionen.
Toppviner
Lafite-Rothschild, Latour, Mouton-Rothschild, Pichon-Longueville Baron de Pichon, Pichon-Longueville Comtesse de Lalande.
Historisk bakgrund
Historien om Château Pichon Baron går tillbaka till 1694, när Jacques de Pichon Baron de Longueville gifte sig med dottern till Pierre De Rauzan, skaparen av godset. Deras ättlingar förblev mycket fästa vid deras egendom i Pauillac. Sedan, 1850, delades fastigheten i två delar: den som tillhörde Baron Raoul Pichon de Longueville födde Pichon Baron-godset. Den andra delen gick till hans tre systrar, vilket gav upphov till Pichon Comtesse-godset. Raoul de Pichon-Longueville lät bygga det nuvarande slottet 1851. Det blev snabbt en 2:a Cru Classé 1855.
Senare köptes gården Pichon Baron 1987 av AXA Millésimes, vars mål är att låta fantastiska viner från vingårdar med ett strålande förflutet uttrycka sin fulla potential. Den fullständiga ombyggnaden av karrummet och källaren samt renoveringen av slottet påbörjades 1988. Sedan dess har 1800-talsslottet förstorats av en vattenspegel vid dess fötter. Och under dess silverreflektioner har en nedgrävd källare värdig Nautilus gömts sedan 2008, på grund av dess öppningar mot vattnet och himlen.
Profil
Manager: Christian Seely
Chief Executive Officer: Xavier Sanchez
Technical Director: Jean-René Matignon
Assistant Technical Manager and Cellar Master: Alexandra Lebossé
Produktion – 18,000 lådor per år
Yta – 73 hektar varav 40 år planterade med vinrankor.
Terroir - Slottet ligger på en vacker terroir av 73 hektar kvartärt grus, söder om kommunen Pauillac. Således gynnas hälften av gården av mark som är identisk med den för den berömda premier crun, Château Latour. Vingården är uppdelad i 4 huvudblockDessa fyra huvudblock kan delas upp ytterligare i 70 olika paket. Terroiren är mestadels djup grus-, sand- och lerjord. De har backar och höjder, som på sin topp har en höjd på 13 meter. Deras bästa terroir är ett 20 hektar stort skifte med gamla vinstockar, som ligger direkt framför slottet. De äldsta vinstockarna är Cabernet Sauvignon som planterades 1943. Däremot har de även vinstockar placerade i norr, samt vinstockar placerade längst i västra hörnet av appellationen Pauillac.
Druvsammansättning – 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 3% Cabernet Franc & 2% Petit Verdot.
Genomsnittsålder på rankorna – 65 år.
Beskärningsteknik - Anpassad för varje vinstock.
Stockar per hektar – Planteringstätheten är 9,000 vinstockar per hektar och avkastningen per vinstock definieras efter åldern på vinstockarna och druvsorten.
Vinodling – Dessutom har teamet av egedomen åtagit sig att producera med ständighet exceptionella viner genom att respektera egenskaperna hos denna fantastiska terroir. Således är ett mycket strikt urval av de äldsta vinstockarna ägnat åt utarbetandet av Château Pichon Baron, egendomens Grand Vin, vars antal flaskor är begränsat för att bara producera det bästa. Ett aktivt engagemang för att skydda miljön syftar till att bevara detta unika arv. Odlingen bedrivs på traditionellt sätt och med stor omsorg.
Skörd - Därefter sker skörden helt för hand, för att bevara druvorna i gott skick. Teamet väljer ut klasarna efter druvsort, vinstockarnas ålder och tomten. Denna sortering är en viktig operation som kräver en utbildad personal som kan respektera vingårdens olika mognadstider.
Vinmakning - Vid ankomst till vingården läggs druvorna i tankar. Jäsningen varar mellan tre och fyra veckor. I slutet av den malolaktiska jäsningen sätts vinet på fat, med respekt för de olika vinvalen.
Lagring – I källarmörkret fortsätter vinet att mogna på fat i 18 till 20 månader. Det fylls regelbundet var tredje till var fjärde månad, på traditionellt sätt med ljus, för att separera vinet från dess avlagringar
Portfölj
- Grand Vin – Château Pichon Loungueville Baron [15,000 lådor per år.] Årgång 2000 producerades närmare 30 000 lådor Pichon Baron, med endast en liten mängd vin som gick in i det andra vinet. Idag har produktionen av Pichon Baron halverats nästan!
- 2nd wine – Det finns ett andra vin som gjorde sin debut med årgången 1983. På den tiden hette det Baronet de Pichon. På grund av en upphovsrättsfråga med namnet, som redan innehas av Mouton Rothschild, ändrades namnet 1986 till Les Tourelles de Longueville. Les Tourelles de Longueville. tar sitt namn från de distinkta torn som pryder slottet. Från och med årgången 2012 lade Pichon Baron till ett nytt, exklusivt andravin till sin portfölj; Les Griffons de Pichon Baron. Les Griffons de Pichon Baron produceras av några av gårdens äldsta vinstockar som också används för att skapa Grand Vin. [3,000 lådor per år]
De bästa årgångarna av Chateau Pichon Baron är: 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2012, 2010, 2009, 2005, 2003, 2000, 1990 och 19 år gamla, 1996 och 19 år gamla. från 1950-, 1940- och 1930-talen som varit enastående. Om du ser en äldre flaska är den definitivt värd att testa.
Artiklar om slottet
Chateau Pichon Longueville Baron Pauillac, Bordeaux, Complete Guide
Kuriosa om slottet
- Med en ständigt ökande kvalitet erbjuder Pichon-Baron alltid exceptionella viner.
- Enastående terroir identisk med den hos grannlandet Château Latour.
- Ett av de mest eftertraktade varumärkena i Bordeaux.
- Utmärkta betyg under de senaste 10 åren med betyg mycket sällan under 90 av internationell press.
Filmer om slottet
Dans les yeux de Pichon Baron
Château Pichon Baron 2021 - En Primeurs • English
Gastronomi Bordeaux
- Kalvbräss och njur-charlotte med confit på salvia och vitlökskräm från Le Chapon Fin.
- Grillad svensk kalventrecôte med sallad på tomat och tryfferad hummerbearnaise.
- Burger deluxe - grillat ankbröst, halstrad anklever, confiterade tomater och tryffelbéarnaise.
- Confit de Canard Sauce Bordelaise från Restaurant La Tupina.
- Lasagne med färserad kanin, carbonara på oliver, färska champinjoner och parmesan från Hôtel Burdigala.
- Tournedos de boeuf, foie chaud från Bistro du Sommelier.