premier cru supérieur
Sauternes

'Suduiraut is one of the largest vineyards in the world, capable of producing wines of purity, finesse and intensity out of the ordinary. There is something magical about this place and these wines that we all recognize here.'
By Christian SEELY
Introduktion till slottet
1855 blev Château Suduiraut klassat i Premier Cru och i mitten av 1900-talet ansågs slottet vara ett av de bästa i Sauternes. Idag tillhör Chateau Suduirat AXA Millésimes som driver slottet. Pierre Pascaud har idag det totala ansvaret, och får hjälp av Christian Seely och Pierre Montégut som även är vinmakare.
Klassificering
premier cru supérieur
Appellation
Sauternes & Barsac
I Sauternes och Barsac finns sammanlagt 2200 hektar vinodlingar. Områdena ligger 40 kilometer söder om staden Bordeaux och har ett speciellt mikroklimat. Morgondimmorna från den lilla floden Ciron, ihop med eftermiddagsvärmen, gör att druvorna, när de nått full mognad, drabbas av ädelröta (pourriture noble eller på latin botrytis cinerea). Druvans must koncentreras då och skalet skrumpnar. En droppe söt nektar är det enda som finns kvar i druvorna, som plockas för hand i flera omgångar - "tris successifs". Skördeuttaget är mycket litet, cirka 25 hektoliter per hektar. På Château d'Yquem ger varje vinstock bara ett glas vin! Vinerna får en gyllengul nyans och en speciell doft, som av mandarinskal, torkade aprikoser, honung och lindblom. Smaken är söt och läcker och vinerna tål lång lagring.
Toppviner
d'Yquem, Climens,Clos-Haut-Peyraguey,Coutet, Guiraud, Lafaurie-Peyraguey, Rabaud-Promis, Raygne-Vigneau,Rieussec, Sigalas-Rabaud, Suduiraut, La Tour Blanche
Historisk bakgrund
Suduirauts domän utgörs, för majoriteten, av marken som historiskt förblev fram till slutet av 1800-talet i händerna på den tidigare familjen Suduiraut, och för resten av en gammal besittning av M. de Castelnau, som kom att öka den under de första åren av 1800-talet. Det ligger på Sauternes de Preignac, vid deras korsning med Bommes och Fargues.
Det representerar 200 hektar i ett stycke, inklusive cirka 90 hektar ängar, skogar, nybyggarhus; 8 hektar gårdsbyggnader, slott och uthus och slutligen 92 hektar vingårdar. Suduiraut togs över 1992 av AXA Millésimes, vars uppdrag är att bevara och vidmakthålla det stora kunnandet om vinets historia och kultur med syftet att låta fantastiska viner, från vingårdar med ett strålande förflutet, uttrycka sin fulla potential. Idag leder Christian Seely, General Manager, ett enat team i viljan att utveckla ett fantastiskt vin som idag erkänns av fans runt om i världen.
Profil
Owner: Axa Millésimes
Manager: Christian SEELY
Technical Director: Pierre MONTEGUT
Cellar Master: Caroline CHEVALIER
Head of culture: Michel ESSARTIER
Consultant: Serge CHAUVET
Yta – 200 hektar i ett stycke, inklusive cirka 90 hektar ängar, skogar, nybyggarhus; 8 hektar gårdsbyggnader, slott och uthus och slutligen 92 hektar vingårdar.
Terroir - Vid foten av kullen där Yquem ligger sträcker sig vingårdarna i Château Suduiraut över ett terroir som huvudsakligen består av sandig-lerig jord där stenarna fångar upp solens värme, vilket gör att druvorna kan nå sin mognad snabbare. Denna unika terroir kommer att ge vinet all dess överflöd.
Druvor – 90% Sémillon och 9% Sauvignon Blanc och 1% Sauvignon Gris.
Genomsnittsålder på vinrankor – 30år. Deras äldsta vinstockar planterades 1959.
Beskärningsteknik - Anpassad för varje vinstock.
Uttag per hektar – <15hl/ha
Stockar per hektar – 7,000 per/hektar.
Skörd – Skörden görs manuellt.
Vinmakning – För att producera vinet från Chateau Suduiraut sker vinifieringen på franska ekfat.
Lagring - Vinet lagras på sin jästfällning på 50 % nya franska ekfat i 18-24 månader, beroende på årgångens karaktär.

Portfölj
- Grand Vin – Château Suduiraut
- 2nd wine – Egendomen gör ett andra vin, Castelnau de Suduiraut, som gjorde sin debut 1992.
- Vid sällsynta tillfällen har Chateau Suduiraut också framställt ett speciellt vin då och då, Cuvee Madame, som vanligtvis har mycket högre sockerhalter.
- De producerar även torra vita Bordeaux-viner. Deras första torra vita vin, S de Suduiraut, producerades med årgången 2004.
- 2015 lade de till ett andra torrt vitt Bordeaux-vin, tänkt att locka yngre konsumenter, eftersom vinet marknadsförs som ett instegsvin, Le Blanc Sec. Le Blanc Sec är egendomens andra satsning på att göra instegsviner. Gården lanserade det tredje vinet 2011, designat för att nå yngre kunder, Lions de Suduiraut, som är tillverkat av nästan 100 % Semillon och en liten touch av Sauvignon Blanc för att skapa blandningen.
- Från och med årgången 2021 återupplivade Chateau Suduiraut sitt utbud av torra vita viner. Idag producerar de Château Suduiraut Vieilles Vignes, som kommer från deras äldsta vinstockar. Château Suduiraut Pur Semillon som är gjord av 100% Semillon.
De bästa årgångarna av Chateau Suduiraut är: 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2011, 2010, 2009, 2007, 2005, 2003, 2001, 1997, 1990, 1989, 1988, 1986, 1983, 1976, 1959 & 1949.
Artiklar om slottet
Chateau Suduiraut Sauternes Bordeaux, Complete Guide
Kuriosa om slottet
- Den höga tätheten av odlingarna (7,000 vinstockar / ha) och den höga medelåldern på vinstockarna (30 år) är en garanti för skördarnas värdefullhet.
- Den motiverade odlingen och de låga skördarna (<15hl/ha), garanterar vinets mycket höga kvalitet.
- Château Suduirauts viner är mjuka, fylliga och har en otrolig lång livslängd.
- Detta Château producerar endast fantastiska förstaviner när alla villkor är uppfyllda.
Filmer om slottet
Discover Château Suduiraut • English/French
Château Suduiraut 2021 - En Primeurs • English/French