Levererar vi till dig?
Smidig leverans hem?

Le Pin

AOC Pomerol

Pomerol

Introduktion till slottet

Château Le Pin, eller helt enkelt Le Pin, är ett Bordeauxvin från appellationen Pomerol. Den ovanligt lilla egendomen ligger på den högra stranden av Frankrikes Gironde-mynning i kommunen Pomerol i byn Catusseau, och dess vin är ofta ett av världens dyraste röda viner.

Klassificeringd

deuxième cru 

Appellation

Pomerol

Pomerol är en appellation och kommun i vinregionen Bordeaux. Den ligger norr om floden Dordogne, främst i kommunen Pomerol men även i delar av Libourne och Lalande-de-Pomerol. Området är tillsammans med Saint-Émilion känt för väldigt exklusiva rödviner, där - till skillnad från i Médoc - druvan Merlot dominerar. Pomerolvinerna brukar beskrivas som något kraftigare i stilen än Saint-Émilionvinerna.

Appellationen Pomerol omfattar 800 hektar, och gränsar i öster till Saint-Émilion och i norr till Lalande-de-Pomerol, som gör liknande viner som Pomerol.  På järnhaltiga jordar, som i området kallas "crasse de fer", växer Merlotdruvan och ger kraftfulla viner med animalisk karaktär och toner av bär och multna löv. I Pomerol finns ingen officiell klassificering. Pomerol har, till skillnad från övriga traditionella prestigeappellationer i vinregionen Bordeaux, ingen officiell klassificering. Den mest kända egendomen i Pomerol är Château Pétrus. 

Pomerol är den minsta av alla stora vinproducerande Bordeaux-appellationer. Det finns bara 800 hektar under vinstockar i Pomerol, ge eller ta ett hektar här eller där. Appellationen är nära 3 kilometer gånger 4 kilometer. För närvarande producerar nära 150 olika slott Pomerol-vin. Som du kan föreställa dig, är de flesta Pomerol slott små. Naturligtvis finns det några undantag.

Den största Pomerol-vingården tillhör Chateau de Sales på 47,5 hektar. Den minsta vingården är Enclos Tourmaline, som tills nyligen var en knapp 0,5 hektar vinstockar. Idag är Clos 56, som är ,6 hektar, och Clos St. Andre på ,6 hektar de två minsta vingårdarna i appellationen. I genomsnitt produceras närmare 350 000 lådor vin i Pomerol varje år, så som ni ser produceras det inte mycket vin. Det gamla ordspråket är sant här, bra saker kommer i små förpackningar. Pomerol är hemmet för några av de dyraste, eftertraktade vinerna i världen. Petrus, Chateau Lafleur och Le Pin ligger inom gångavstånd från varandra.

Toppviner

Pétrus, Le Pin, l’Evangile, Petit-Villages, La Conseillante.

Historisk bakgrund

Sedan 1924 hade det vi känner till som Chateau Le Pin varit familjen Loubies egendom. Druvorna såldes eller blandades för att producera andra fina, men ouppmärksammade Pomerol-viner fram till 1978.

Det ändrades 1979. Först trodde man att vinstockarna från Chateau Le Pin skulle bli en del av Vieux Chateau Certan. Men den tanken försvann snabbt. Priset för marken var för mycket pengar på den tiden för att lägga den till Vieux Chateau Certan.

Leon Thienpont, Alexandre Thienponts far övertalade Jacques Thienpont att köpa den 2 hektar stora fastigheten för en miljon franska franc. På den tiden var det mycket pengar. Med det köpet föddes Le Pin.

Vid tidpunkten för försäljningen var källarna Le Pin i dåligt skick. Chaien var inget annat än ett skjul som hade använts för att förvara trädgårdsredskap. Det förfallna huset på fastigheten behövde arbete. Alexandre Thienpont bosatte sig på godset i det lilla huset vid Le Pin under en period. Nästa investering på Le Pin gjordes av Jacques Thienpont. Det var hans idé att lägga till ett enda 50 hektoliters kar i rostfritt stål. Under de första dagarna på Le Pin sköttes saker och ting verkligen för väldigt lite pengar.

Profil

Owner: Jacques Thienpont

Produktion – ca 400-600 lådor/år.

Yta –2 hektar.

Terroir - Le Pins terroir är lera med grus och sand med avlagringar av järnoxid i jorden. Gruset är djupt. I vissa delar av vingården är gruset närmare 3 meter tjockt. Vingården är idealiskt placerad med bra höjd på Pomerolplatån.

Druvsammansättning – 100% Merlot. I sanning är det 100% Merlot, men det finns några Cabernet Franc-vinstockar som samplanteras i vingården. Medan vissa lägen innehåller Cabernet Franc, blandas inte den druvsorten i Le Pin.

Genomsnittsålder på stockarna – Beläget nära byn Catusseau, är vinstockarna i genomsnitt nära 35 år gamla. Men de har också gamla vinstockar från 1950-talet.

Beskärningsteknik - Anpassad för varje vinstock.

Stockar per hektar – 6,000.

Skörd – Skörden görs manuellt. 

Vinmakning – Le Pin var förmodligen det första slottet i hela Bordeaux som genomförde malolaktisk jäsning på fat. Intressant nog var detta av en slump och inte av design. Under sina uppväxtår hade de inte tillräckligt med tankar för att hålla allt vin för jäsning. Så av nödvändighet, efter alkoholjäsning, flyttade de vinet till fat som ett experiment för malolaktisk jäsning och det fungerade! Vinet från Le Pin vinifieras i 7 små, rostfria ståltankar som varierar i storlek från 15 hektoliter upp till 42 hektoliter. I källarna förflyttas allt vin av gravitationen. Malolaktisk jäsning sker i ny ek.

Lagring - Vinet är lagrat i 100% ny, fransk ek. Blandning sker före buteljering.

 

 

Portfölj

  1. Grand Vin – Le Pin [ca400-600 lådor/år] 
  2. Det finns inget andra vin på Le Pin. Men de producerar en liten mängd Trilogie, som är en multi-vintageblandning av 3 olika år, gjord av olika avklassificerade partier. [ca 

 

Artiklar om slottet

Le Pin Pomerol Bordeaux Wine, The Complete Guide

Kuriosa om slottet

  1. Beläget i hjärtat av Pomerol-platån, har Le Pin egendom tillhört Jacques Thienpont sedan 1979. 
  2. Le Pin är ett av de dyraste vinerna inte bara i hela Bordeaux utan i världen! Ändå är den oklassificerad och dess första årgång var bara några decennier sedan. 
  3. Faktum är att Le Pin gjorde sin debut med årgången 1979. Med det i åtanke, när du tittar på historien om Le Pin, är det fortfarande verkligen ett ungt Pomerol-vin.
  4. Vingården består nu av sju lägen som täcker totalt bara två hektar. Gården är planterad med 100% Merlot i grusiga lera och sandiga grusjordar med spår av järn. Le Pin är ett vin som tillverkas i mycket begränsade mängder. Det är resultatet av en ambitiös vinframställningsprocess i små rostfria stålkar, följt av mognad på nya fat i 18 månader.
  5. Den första årgången av Le Pin såldes för hela 100 franska franc per flaska! Priset var mycket lägre än vad Vieux Chateau Certan sålde för vid den tiden.
  6. Saker och ting förändrades dock snabbt för Jacques Thienpont och Le Pin efter att Robert Parker hyllat deras årgång 1982. Från den tidpunkten och framåt blev Le Pin det första vinet från Bordeaux som såldes för lika mycket, om inte mer, än First Growth Bordeaux-vinerna.
  7. Le Pin tog sitt namn från den ensamma tallen som ligger nära vingården. Vingården och slottet var tills nyligen, ganska ödmjuka för en egendom som anstår Le Pins storlek, ett vin som säljs för flera tusen dollar per flaska!

 

Filmer om slottet

JAMESSUCKLING.COM - Bordeaux - The Winery of Le Pin

Gastronomi Bordeaux

  1. Kalvbräss och njur-charlotte med confit på salvia och vitlökskräm från Le Chapon Fin.
  2. Grillad svensk kalventrecôte med sallad på tomat och tryfferad hummerbearnaise.
  3. Burger deluxe - grillat ankbröst, halstrad anklever, confiterade tomater och tryffelbéarnaise.
  4. Confit de Canard Sauce Bordelaise från Restaurant La Tupina.
  5. Lasagne med färserad kanin, carbonara på oliver, färska champinjoner och parmesan från Hôtel Burdigala.
  6. Tournedos de boeuf, foie chaud från Bistro du Sommelier.

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st