Levererar vi till dig?
Smidig leverans hem?

Château Haut-Brion

premier grand cru classé of 1855

Péssac-Léognan

 
 

Haut-Brion, med flera. Traditionellt ska en röd Bordeaux vara stram med kärva tanniner och ekfatston. Sedan åttiotalet balanseras dock många Bordeauxviner av en rejäl portion frukt, vilket gör att vinet både går att lagra och dricka ungt.

Enligt 1855 års klassifikation av Bordeaux så fick Margaux 21 stycken klassificerade cru – 1 Premier cru, 5 deuxième cru, 10 troisième cru, 3 quatrième cru och 2 cinquième cru. Dessa representerar 68% av Margaux’s totala produktion. Av appellationens 736 hektar så är 414 uppodlade med vinrankor.

Likt majoriteten av vingårdar utanför själva staden Bordeaux så påbörjades vingårdarnas plantering i Margaux under Gallo-Romansk tid. Château Margaux nämns i text för första gången under tidigt 1800-tal, men det var inte föränn under seklets slutfas som ägarna insåg egendomens vitikulturella potential. Här utvecklades senare en medvetenhet om dess terroir, vinmakningstekniker samt lagringstekniker. Trots att man var med i 1855 års klassification så tog det näst intill ett sekel till innan Margaux fick sitt erkännande som en av de riktigt kvalitetsinriktade appellationerna i hela Bordeaux.

Château Haut-Brion

Introduktion till slottet

I Bordeaux finns det många kända vinslott, ett av de mest kända är Chateau Haut-Brion. Ett slott som ägs av en prins, Prins Robert av Luxemburg. Det är dock inte det enda vinslott han äger, genom Domaine Clarence Dillon ägs också grannen La Mission Haut-Brion och sedan några tillbaka ingår även Chateau Quintus i St Emilion samt ett vinprojekt utan slott, Clarendelle. 

Den enda egendomen utanför Médoc som klassificerades 1855. Anledningen att man redan då omöjligen kunde förbise Haut-Brion var att slottet hade ett etablerat rykte utanför Frankrikes gränser före något av de andra förstacru-slotten. Geniet bakom vinet är Jean-Bernard Delmas som även ansvarar för systerslotten La Mission och La Tour Haut Brion. Den grusdominerade jordmånen påminner mycket om den hos Chateau Latour. Vinet här är emellertid nästan alltid mjukare tack vare en större portion Merlot. Robert Parkers favorit av första-cruerna.

Klassificering

premier grand cru classé of 1855

Appellation

Graves & Péssac-Léognan

Appellation 

Graves

I hela Graves finns 3000 hektar vinodlingar. Sedan 1986 delas Graves upp i tre appelationer - Graves, Graves Supérieur och Pessac-Léognan - i vilka rött vin samt torrt och sött vitt vin produceras. Vad som är nytt sedan 1986 är att Pessac-Léognan (i norra Graves) blivit en egen appellation. 

Appellation 

Pessac-Léognan Rouge

Sedan 1937-38 har man diskuterat Graves utnämnande som egen aoc. Redan under denna tid påbörjades tankearbetet även med att omfatta sub regionen Pessac-Léognan. Sedan 1964 har man särskiljt vinerna från Graves med de från Pessac-Léognan. Den 23 september 1987 så fick Pessac-Léognan egen AoC-status . AOCn omfattar nio av de nordliga kommunerna i Graves. Under en tre årsperiod så omfattade detta de som tillhör ’Graves-Pessac’: Pessac, Mérignac & Talance. Samt ’Graves-Léognan’: Léognan, Gradgnan, Villenave-d´Ornon, Cadaujac, Martillac och Saint-Médard-d´Eyrans. Men från och med 1987 års skörd används dock AOCn ’Pessac-Léognan’ som samlingsnamn för dessa nordliga kommuner. Dessa nio kommuner omfattade 4,600 hektar mark 1873, vilket stod för 2,38% av den totala produktionen i Bordeaux. Med tanke på att staden Bordeaux växt en hel del sedan dess så omfattar idag appellationen enbart 1,300 hektar mark.  

Appellationen har anledning att fira på grund av den sällsynta tillfälligheten att de röda och de vita ha uppnått samma höjder i samma årgång, och för 2010 den högsta nivå man kan tänka sig! De vita gynnats av svala sommarkvällar samt varma dagar, som gjorda för rika, aromatiska druvor. Vinifikationsteknikerna blir bättre varje år och ligger nu på en nivå att det vore trevligt att se i andra regioner. Ibland upplever jag en avsaknad av syra eller koncentration, men balansen av de bästa vinerna är beundransvärt. De röda är naturligtvis återhållsamma jämfört med vinerna från Médoc, men vinerna avsluta med en harmoniska tanniner och rik substans värdigt en stor årgång. Även här visade de båda vinerna La Mission Haut-Brion och Haut-Brion en makalös briljans. Tanninerna var i linje med både 2005 och 2009. Aldrig tidigare har man upplevt en liknande färgkoncentration och alkoholhalt som kom upp i 15%! Dessa båda viner tillhör de bästa i hela Bordeaux från denna lysande årgång.

Toppviner

Domaine de Chevalier, Haut-Bailly, Haut-Brion, Laville-Haut-Brion, La Mission-Haut-Brion, Pape Clément, Smith-Haut-Lafitte.

Appellation 

Pessac-Léognan Blanc

I de grushaltiga jordarna strax söder om staden Bordeaux hittar vi de främsta vita torra vinerna.  

Toppviner

 

Haut-Brion Blanc, La Mission Haut-Brion Blanc, Domaine de Chevalier Blanc, Pâpe-Clément Blanc, Smith Haut Lafitte Blanc.

Graves klassificering från 1959

Enligt INAO delas vinerna in efter kommun och färg (rött/vitt). 16 viner har rätt till Cru Classé-status:

Château Bouscaut (vitt och rött)

Château Carbonnieux (vitt och rött)

Domaine de Chevalier (vitt och rött)

Château Couhins (vitt)

Château Couhins-Lurton (vitt)

Château Fieuzal (rött)

Château Haut-Bailly (rött)

Château Haut-Brion (rött)

Château Laville-Haut-Brion (vitt)

Château Malartic-Lagravière (vitt och rött)

Château La Mission-Haut-Brion (rött)

Château d'Olivier (vitt och rött)

Château Pape Clément (rött)

Château Smith-Haut-Lafitte (rött)

Château La Tour-Haut-Brion (rött)

Château La Tour-Martillac (vitt och rött)

Toppviner

Domaine de Chevalier, Haut-Bailly, Haut-Brion, Laville-Haut-Brion, La Mission-Haut-Brion, Pape Clément, Smith-Haut-Lafitte.

Historisk bakgrund

Historien om Château Haut-Brion, den äldsta av Bordeaux Grands Crus, varade i fem århundraden. Dess namn hänvisar till Gascon-toponymen "Haut Brion" som betecknar en grusig terrass. Jean de Pontac (1488-1589) köpte det adliga huset Haut-Brion och födde en stor vingård vars hållbarhet kommer att garanteras under århundradena. Han åtog sig bygget av slottet 1549. Historikern Paul Roudie kommer inte att tveka att kvalificera residenset för "första slottet autentiskt vinicole".

1855 steg Haut Brion till premier Cru Classé. 1935 förvärvades Château Haut-Brion av den amerikanska bankiren Clarence Dillon. Senare 1939 förvandlade han det till ett sjukhus för att hysa den franska arméns skadade officerare. Sedan dess är egendomen fortfarande en del av samma familj, men vintillverkning är nu den enda aktiviteten på gården, där flera vita och röda viner skapas. 

Profil

Owner: Domaine Clarence Dillon SA

Chief Executive Officer: Duchess de MOUCHY

General Manager : Prince ROBERT DE LUXEMBOURG

Chief Operating Officer: Jean-Philippe DELMAS

Head of culture: Pascal BARATIE

Oenologist and cellar master: Jean-Philippe MASCLEF

Produktion – 10,000-12,00 lådor per år.

Yta – Vingården täcker en yta på 51 hektar, 48 är planterade med röda druvor (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Petit Verdot) och nästan 3 hektar ägnas åt vita druvsorter (Sémillon och Sauvignon).

Terroir - Château Haut-Brions vingård ligger i kommunen Pessac, bara några mil sydväst om Bordeaux centrum. Den tillhör appellationen Pessac-Léognan, norr om vinodlingsregionen Graves. Egendomen ligger mittemot Château La Mission Haut-Brion och delar samma grusiga och upphöjda terräng som är idealisk för att odla vinstockar som redan hänvisats till Haut-Brion på antika kartor och handlingar. Gruset i Château Haut-Brion, som består av små stenar av olika typer av kvarts, är en nyckelfaktor som bidrar till jordens särskilt värdefulla vinodlingspotential. Grusjorden ligger på en enda underjord av lera, sand, kalksten och falun (kalkstensskal) som etablerades i slutet av tertiärtiden, sedan under kvartärtiden under hela istiden. Från 20 centimeter till över 3 meter tjocka, bildar grusavlagringarna sluttningar som åtnjuter utmärkt exponering, med naturlig dränering förstärkt av ett stort hydrografiskt nätverk av små vattendrag, som Peugue eller Serpant, bifloder till Garonne.

Druvsammansättning – Vingården Château Haut-Brion består av 48 hektar planterade med 45,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc och 1% Petit Verdot.

Medelålder för vinstockar – I genomsnitt är vinstockarna i Haut Brion 36 år gamla. Däremot har de gamla rankor som är nära 90 år gamla i vissa block.

Beskärningsteknik - Anpassad för varje vinstock.

Uttag per hektar – En genomsnittlig avkastning per hektar på 3,000 liter för rött och 2,800 för vitt.

Stockar per hektar – 8,000-10,000 stycken.

Vinodling - Som för alla Grands Crus Classés, ägnas den största omsorgen åt vinstockarna och skörden. 

Skörd - Druvorna skördas och placeras sedan i ett ekkar.

Vinmakning – Temperaturen höjs gradvis så att jäsningen kan börja. Tack vare teknik och exakt temperaturkontroll är jäsningen helt kontrollerad. Två veckor senare, när färgerna, tanninerna och huvudaromerna har levererat sin fulla potential, är det dags att tömma karen. Detta är sanningens ögonblick, varje fat innehåller ett vin med sin egen unika personlighet. De bästa vinerna väljs ut för Château Haut-Brion och läggs på nya fat i 20 till 24 månader. Åldrandet hjälper till att utveckla vinet, syresätta det försiktigt och forma dess karaktär. 

Lagring – Senare görs jäsningen på ekfat. under en period av 18 till 22 månader varav 80 % av faten är nya. Vinet buteljeras sedan för att fortsätta den långsamma lagringsprocessen.

Portfölj

  1. Grand Vin - Château Haut-Brion [10,000-12,00 lådor per år.]
  2. 2nd wine – Le Clarence de Haut Brion, andravinet som tidigare hette Château Bahans Haut-Brion. Namnbytet skedde 2007.
  3. 3rd wine – Château Haut-Brion Blanc, ett torrt vitt vin. [1 Den genomsnittliga produktionen av Château Haut-Brion vit är 450 till 650 lådor per år.]
  4. 4th wine – La Clarté de Haut-Brion, vitt andravin som tidigare hette Les Plantiers du Haut-Brion. Namnbytet skedde 2008.

 

De bästa årgångarna av Chateau Haut-Brion Rouge är: 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2012, 2010, 2009, 2008, 2006, 2005, 2000, 1998, 1996, 1995, 1990, 1989, 1985, 1982, 1961, 1959, 1955, 1953, 1950, 1949, 1948, 1947, 1945, 1934, 1929, 1928, 1926, 1921 and 1900.

De bästa årgångarna av Chateau Haut-Brion Blanc är: 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2000, 1998, 1996, 1995, 1990, 1989, 1985, 1961, and 1959. 

Artiklar om slottet

Escarpment; Château Haut-Brion

Château Haut Brion Pessac Leognan Bordeaux, Complete Guide
 

Kuriosa om slottet

  1. 1er Grand Cru Classé från 1855.
  2. Den omsorg som ges till kulturen av vinrankan på detta slott mitt i staden är mycket viktig och ger ett vin av mycket hög kvalitet.
  3. Dess förmåga att åldras gör det till ett fantastiskt vin efter tjugo år och till och med mycket mer.
  4. Männen arbetar under ledning av Jean-Philippe Delmas, i ett modernt vat room.
  5. Vinframställning bedrivs med konst, allt bidrar till framgången för ett fält som producerar mycket stora röda.
  6. Terroiren uttrycker sig i detta vin med en unik signatur.

 

Filmer om slottet

A Taste of Château Haut-Brion History - Château Haut-Brion's Prince Robert of Luxembourg and Jean-Philippe Delmas reflect on the Bordeaux first-growth's deep history and lead a tasting of six wines at the 2018 New York Wine Experience.

Château Haut-Brion opens its doors to you

Château Haut-Brion 2021 vintage

2021 Harvest at Château Haut-Brion

Film au sujet de / about Le Clarence de Haut-Brion

Prince Robert de Luxembourg presents the History of Château Haut-Brion

 

 

 

 

 

 


Château Haut-Brion 2009

Château Haut-Brion 2011

Rött vin från Pessac-Léognan
8019kr
KÖP
Poäng 98/100
Le Clarence de Haut-Brion 2007

Le Clarence de Haut-Brion 2007

Rött vin från Pessac-Léognan
2187kr
KÖP
Poäng 89/100
La Clarté de Haut-Brion 2012

La Clarté de Haut-Brion 2012

Vitt vin från Pessac-Léognan
1640kr
KÖP
Poäng 94/100
Le Clarence de Haut-Brion 2016

Le Clarence de Haut-Brion 2016

Rött vin från Pessac-Léognan
2136kr
KÖP
Poäng 95/100
La Clarté de Haut-Brion 2012 [magnum]

La Clarté de Haut-Brion 2012 [magnum]

Vitt vin från Pessac-Léognan
2957kr
KÖP
Poäng 92/100
La Clarté de Haut-Brion 2017 [magnum]

La Clarté de Haut-Brion 2017 [magnum]

Vitt vin från Pessac-Léognan
2951kr
KÖP
Poäng 94/100
La Clarté de Haut-Brion 2012

La Clarté de Haut-Brion 2017

Vitt vin från Pessac-Léognan
1456kr
KÖP
Poäng 94/100
Le Clarence de Haut-Brion 2016

Le Clarence de Haut-Brion 2018

Rött vin från Pessac-Léognan
2131kr
KÖP
Poäng 95/100
Château Haut-Brion 2009

Château Haut-Brion 2018

Rött vin från Pessac-Léognan
9068kr
KÖP
Poäng 100/100
Château Haut-Brion 2009

Château Haut-Brion 2017

Rött vin från Pessac-Léognan
7403kr
KÖP
Poäng 98/100
Château Haut-Brion 2009

Château Haut-Brion 2009 [magnum]

Rött vin från Pessac-Léognan
27286kr
KÖP
Poäng 100/100
Le Clarence de Haut-Brion 2016

Le Clarence de Haut-Brion 2015

Rött vin från Pessac-Léognan
2221kr
KÖP
Poäng 94/100
La Clarté de Haut-Brion 2012

La Clarté de Haut-Brion 2013

Vitt vin från Pessac-Léognan
1147kr
KÖP
Poäng 94/100
La Clarté de Haut-Brion 2012

La Clarté de Haut-Brion 2014

Vitt vin från Pessac-Léognan
1120kr
KÖP
Poäng 96/100
La Clarté de Haut-Brion 2012

La Clarté de Haut-Brion 2020

Vitt vin från Pessac-Léognan
1320kr
KÖP
Poäng 94/100
Château Haut-Brion 2009

Château Haut-Brion 2015

Rött vin från Pessac-Léognan
10631kr
KÖP
Poäng 100/100

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st